MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Земля – людям. Список «потрібних» людей невідомий

12.09.2007   
Юрій Чумак

Обласна програма «Земля – людям» – не більше, ніж гасло. Вона не має механізму реалізації, відсутній порядок видачі землі, тому не виключено використання корупційних схем.

Про це 11 вересня заявив журналістам радник голови Харківської облдержадміністрації (колишній начальник Харківського обласного управління земельних відносин) Юрій Потикун.

Він відзначив, що вже давно існує обласна програма розвитку земельних відносин, розроблена Облдержадміністрацією, зокрема, вона була прийнята й на 2007 р., а програма Облради «Земля – людям» ніяк з нею не узгоджена.

Під програму «Земля – людям» навіть не закладене фінансування, і вона є нічим іншим, як передвиборчим кроком Обласної ради (переважну більшість в якій має Партія регіонів).

За словами Ю. Потикуна, після 30 вересня (день виборів) ця програма не знайде розвитку, тому що Облрада не наділена правом роздавати земельні ділянки, які перебувають у віданні сільських і селищних рад та райадміністрацій.

Люди, які вже подали заявки на земельні ділянки (14 тис. чол.), можливо, зможуть колись одержати землю, але тільки шляхом проходження повноцінної процедури, прописаної в Земельному кодексі. Щонайменше, цей процес займе півроку. «За 2 місяця, як написано в програмі «Земля – людям», це зробити неможливо», – підкреслив Ю. Потикун.

Всі ці процедури, нагадує Юрій Потикун, платні. Це офіційні збори, які не відмінить і Облрада. Щасливий володар «безкоштовної» ділянки, якщо уявити, що він її таки колись отримає, буде вимушений за неї заплатити не менше двох-трьох тисяч гривень. Приватні ріелтери називають набагато більші суми – не менше тисячі доларів за оформлення.

До того ж, без попередньої інвентаризації землі взагалі не може йти мова про масову її роздачу, адже, на сьогоднішній день ніхто досконало не знає, скільки землі, і якого саме призначення, є в Харківській області, та яка саме земля вільна. Ю. Потикун відзначив, що провести інвентаризацію планувалося в 2006 р., але Облрада нового скликання скоротила фінансування цієї програми вдвічі, і цей процес так і не розпочався.

За його словами, на інвентаризацію землі тільки в Харківському районі необхідно близько 500 тис. грн. Поступово, крок за кроком, можна (й необхідно!) провести повну інвентаризацію в усій області.

А за нинішніх умов «обласна програма «Земля – людям» – не більше, ніж гасло», – зазначив Ю. Потикун.. Вона не має механізму реалізації, відсутній чіткий порядок видачі землі, тому не виключено використання корупційних схем. Хто будуть ті люди, які отримають найкращі землі, чи всім вистачить землі, чому не береться до уваги право на землю мешканців сіл та селищ, поблизу яких задекларовано роздачу землі харків’янам? – на ці та багато інших питань відповідей немає.

Одним з механізмів, які б могли унеможливити зловживання під час розподілення землі, є земельні аукціони. Юрій Потикун заявив, що аукціони проводити потрібно, процедура їх організації прописана в обласній програмі розвитку земельних відносин. Ю. Потикун, будучи начальником обласного управління земельних відносин, планував перший земельний аукціон провести в Харківській області до 1 березня 2007 р. На той час оформляти документи, необхідні для проведення аукціонів, в Харківській області погодилися міські ради Краснограда і Чугуєва, а також Велікобурлуцька, Печенізька та Солоніцевська селищні ради.

Втім, зараз тільки міська рада м. Лозова повністю пройшла всю процедуру здачі земель в оренду, інші ради, які планували брати участь у цьому проекті, так і не почали його. «Якщо місцева рада проводити земельний аукціон не бажає, не хоче, щоб ця діяльність була прозорою, примусити її це робити неможливо», – зазначив Ю. Потикун. За його словами, для цього ще не розроблена стійка законодавча база.

Програму «Земля – людям» прийнято 6 вересня на сесії Харківської облради. Голова Облради Василь Салигін обіцяє, що ділянки в 25-кілометровій зоні від Харкова даватимуть недалеко від обласного центру – в Харківському, Дергачівському, Чугуївському та Вовчанському районах. В. Салигін переконує: «землі вистачить всім». За його словами, можливі декілька варіантів виділення землі: в одних випадках відповідне рішення ухвалить сесія обласної ради, в інших – Облрада звернеться до сільських, селищних або міських рад.

Таким чином виходить, що зміст розрекламованої програми можна звести до простої схеми: із помпою та голосними промовами зібрати перед виборами заяви харків’ян на виділення землі, а після виборів – купою передати ці заяви відповідним місцевим радам та райдержадміністраціям – нехай морочаться.

 Поділитися