MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ скоїла понад пів тисячі злочинів проти українських журналістів і медіа від 24.02.2022 Рада нацбезпеки доручила перевірити рішення ВЛК про непридатність до військової службиЕсе про свободу. Український Католицький Університет. Юридична школа. 2023 р.На початку вторгнення росіяни руйнували по дві харківські школи щодня: Дослідження ХПГНе миролюбна держава: МЗС ініціювало виключення Росії з Ради Безпеки і самої ООНЦьогоріч найбільше працівників медіа було вбито в Україні, — Міжнародна федерація журналістів Під час російського наступу на Маріуполь постраждала майже кожна школа у місті: Дослідження ХПГРепортаж. Ця школа на Полтавщині надає прихисток тим, хто евакуюється по зеленому коридоруІнформаційна безпека: чим загрожує суспільству поява «фейкових» журналістів?Заходи безпеки жертв катувань у пенітенціарних установах«Ігор, забирай у них камеру!» – на журналістів «Схем» напали в державному банкуБілорусь: Верховний суд ліквідував Білоруську асоціацію журналістівОголошується конкурс на участь у XХIX Харківській школі з прав людини для активістів українських правозахисних організаційОголошується конкурс на участь у XXVIІІ Харківській школі з прав людиниЖертви мін на Донбасі, депортації з Криму, напади на журналістівУкраїна передала до МКС інформаційне повідомлення щодо злочинів проти журналістів у КримуЖити чи виживати? Або про завтрашній день, подушку фінансової безпеки і «смітник» у супермаркетіУ Білорусі почалася нова атака на журналістів і правозахисниківВерховна Рада посилила відповідальність за злочини проти журналістівДо суду передали 16 обвинувальних актів щодо злочинів, скоєних проти журналістів

В Україні створюється Міжнародна Школа безпеки журналістів пам’яті Георгія Гонгадзе й Aнни Політковської

19.09.2007   
Вибір місця обумовлений тим, що в Україні нині, після подій 2004 року, склалися кращі умови для діяльності журналістів і ЗМІ, українські журналісти мають великий досвід боротьби за свої права й прояву солідарності під час численних акцій проти переслідування журналістів

14-15 вересня представники 10 країн світу зібралися в м. Яремче Івано-Франківської області (Україна) на міжнародну конференцію партнерів і донорів проекту „Школа безпеки журналістів. Пам’яті Георгія Гонгадзе й Aнни Політковської”. Автори проекту створення в Україні Міжнародної школи безпеки журналістів – Мирослава Гонгадзе (Україна), Олег Панфілов (Росія), Євген Глібовицький (Україна) – обговорили концепцію Школи з учасниками конференції, що прибули з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Киргизстану, Росії, Таджикистану, України.
Підтримку проектові надав Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Міклош Харасті, який відкривав конференцію.
У ході дводенної дискусії в Яремче представники громадських медіа організацій із країн колишнього радянського простору обговорювали проблеми безпеки журналістів, наводили приклади про напади на журналістів у своїх країнах, зникненнях, убивствах, погрозах, фактах юридичного невмотивованого переслідування журналістів, випадках втручання в електронну пошту.
На думку Олега Панфілова, директори Центра екстремальної журналістики (Росія), саме недоліки у професійній підготовці журналістів – невміння журналістами оперувати знаннями, що дозволяють їм безпечно працювати, невміння користуватися законами й застосовувати закони на практиці – стають причиною найбільш драматичних ситуацій у роботі й житті журналістів.
Мирослава Гонгадзе, вдова загиблого 2001 року українського опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе, у своєму виступі зазначила, що необхідність відкриття Школи безпеки полягає в тому, щоби запропонувати молодим журналістам і студентам старших курсів університетів нову форму одержання знань про основні принципи професії, що дозволить навчити журналістів захищати свої права й права своїх колег, вживати заходів для безпечної роботи.
Зусилля зі створення в Україні Школи безпеки журналістів підтримав Адам Міхнік, видатний польський громадський діяч, дисидент, головний редактор «Gazeta Wyborcza», що надіслав лист підтримки проекту.
Очікується, що Школа безпеки журналістів прийме перших слухачів із країн пострадянського простору навесні 2008 року в українських Карпатах, у місті Яремче Івано-Франківської області. Вибір місця проведення Школи обумовлений тим, що в Україні нині, після подій 2004 року, склалися кращі умови для діяльності журналістів і ЗМІ, українські журналісти мають великий досвід боротьби за свої права й прояву солідарності під час численних акцій проти переслідування журналістів.
Кожна з груп навчатиметься 12-15 днів впродовж 2-3 семестрів протягом 1,5-2 років з наступних дисциплін: безпека журналіста в зоні воєнних дій; безпека журналіста під час публічних акцій протесту; юридична безпека журналіста (затримки, арешти, судові процеси); комп’ютерна безпека; лінгвістична безпека тощо.
Окрім цього на спеціально створеному веб-порталі працюватиме програма дистанційного навчання для слухачів.
Партнерами „Школи безпеки журналістів” є: Офіс Представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ, Відень, Австрія; Центрально-Чорноземний Центр захисту прав ЗМІ, Воронеж, Росія; Інститут розвитку преси, Новосибірськ, Росія; Гільдія лінгвістів-експертів, Москва, Росія; Центр незалежної журналістики Молдови; Білоруська асоціація журналістів; Кавказьке бюро IWPR, Тбілісі; Кавказький інститут ЗМІ, Єреван; Інститут свободи й безпеки репортерів, Баку; Громадська організація MediaNet, Алмати; Інститут медіа-представника в Киргизькій Республіці; Національна асоціація незалежних ЗМІ Таджикистану. Автори проекту сподіваються, що до роботи Школи долучаться й інші організації, зацікавлені в зміні ситуації як у країнах колишнього Радянського Союзу, так і в інших країнах, що розвиваються.
Михайло Горбаневський, президент Гільдії експертів-лінгвістів (Росія) й один із партнерів проекту вважає, що «Для нас, фахівців з лінгвістичного аналізу спірних текстів друкованих, ефірних та мережних ЗМІ, буде почесно працювати в проекті, спрямованому в майбутнє наших країн, які болісно видряпуються з-під уламків поваленого комуністичного режиму. Надзвичайно важливо, що серед базових концептів проекту Школи його автори виділили – поряд з „безпекою журналіста в зоні воєнних дій”, „комп’ютерною безпекою” та ін. – також і лінгвістичну безпеку”.
Організаторами конференції й авторами проекту „Міжнародна школа безпеки журналістів” є Фонд Георгія Гонгадзе, що поєднує українських журналістів – соратників і друзів Георгія Гонгадзе, які розділяли з ним цінності сучасної журналістики, а також Центр екстремальної журналістики, організації, що є складовою частиною Союзу журналістів Росії й проводить дослідження на території Росії, країн колишнього Радянського Союзу, Монголії й Куби.
Конференція в Яремче 14-15 вересня відбулася, завдяки підтримці Міжнародного Фонду „Відродження”, Україна (http://irf.kiev.ua/en/)

Контакти:
Керівник проекту:
Олег Панфілов
Моб. тел.: +7 495 233 2593
[email protected]

Координатор проекту:
Людмила Гуменюк
Моб. тел.: +38 066 203 69 40
[email protected] ЦВК вирішила, що потрібно, щоб голосувати вдома

 

 

 

 Поділитися