MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Кто станет судьей Европейского суда от Украины – политик, чиновник или адвокат?Оправдательные приговорыСветлана Ганнушкина о семинаре для юристов, занимающихся мигрантами, и о том, почему на них не приходят чиновникиШвыдка против УкраиныКвашко против УкраиныДЕЛО ТРУТНЯ ПРОТИВ УКРАИНЫДЕЛО ЛОВЫГИНЫХ ПРОТИВ УКРАИНЫАльтернативный отчет о выполнении Украиной Международной конвенции о ликвидации всех форм расовой дискриминацииПобеда адвоката и обоснованное решение апелляционного судаЛауреаты Премии Московской Хельсинкской Группы в области защиты прав человека в 2016 годуДЕЛО КОРНЕЙКОВОЙ И КОРНЕЙКОВА ПРОТИВ УКРАИНЫДЕЛО КУЩА ПРОТИВ УКРАИНЫДЕЛО УСТИМЕНКО ПРОТИВ УКРАИНЫДЕЛО КАРПЮКА И ДРУГИХ ПРОТИВ УКРАИНЫДЕЛО РАМИШВИЛИ И КОХРЕИДЗЕ против ГРУЗИИДело "Луценко против Украины"Швыдкая против УкраиныЛасло Магьяр против ВенгрииВинтер и другие против Соединенного КоролевстваКафкарис против Кипра

Звернення до депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи

21.09.2007   
На наше глибоке переконання, на посаду судді Європейського суду з прав людини варто обрати кандидата, який не має безпосереднього відношення до політики. Ваш підпис, якщо Ви поділяєте точку зору висловлену у зверненні, є важливим. Не зволікайте. Долучайте свій голос!

Ваш підпис, якщо Ви поділяєте точку зору висловлену у зверненні, є важливим.  Не зволікайте. Долучайте свій голос!

Шановні депутати Парламентської Асамблеї Ради Європи!
Ми звертаємося до Вас з приводу обрання судді Європейського суду з прав людини від України.
Останнім часом із стурбованістю спостерігаємо наростаючу політизацію всіх сфер українського життя, зокрема, судової влади. Ми знаємо також, що за тією тенденцією уважно спостерігає Рада Європи. Ми були дуже вдячні за підтримку з боку ПАРЕ на початку цього року, коли політично заангажовану особу було висунуто на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (Омбудсмена). Незважаючи на безпрецедентну кампанію на підтримку громадського кандидата, депутати добилися свого і обрали Ніну Карпачову.
На превеликий жаль ми зараз маємо дуже схожу ситуацію. Посада судді Європейського суду за визначенням потребує не політичної доцільності, а неупередженості, незалежності й відданості принципам права. З огляду на нещодавні події в Україні, разом із кричущими політичними маневрами в зв’язку з обранням Омбудсмена, нас особливо непокоїть той факт, що інший політик теж претендує на посаду судді Європейського суду. Таким кандидатом є Сергій Головатий – відомий політик, депутат парламенту України усіх 5-ти скликань, який зараз також балотується в нардепи на позачергових виборах.
Ми в жодному разі не ставимо під сумнів демократичне право будь-кого бути обраним, і, звичайно, усвідомлюємо важливу роль, яку політики відіграють в будь-якому суспільстві. Нам в жодному випадку не хотілось би критикувати пана Головатого або ставити під сумнів його професійну кваліфікацію. Тем не менш, ми переконані, що політик не повинен представляти Україну в Європейському суді з прав людини.
Події останніх місяців в Україні підтверджують наші сумніви. Політика – це дуже мінлива справа, політики часто залежать від своїх фракцій та іноді керуються міркуваннями політичної доцільності.
Сергій Головатий, наприклад, прийняв деякі рішення, які, на нашу думку, були почасти зумовлені його політичною оцінкою ситуації, що розгорталася. У квітні 2007 року Головатий, будучи народним депутатом України, публічно відмовився визнавати Указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, зазначивши: "Я відмовляюся виконувати ваш злочинний антиконституційний указ!" Таким чином, пан Головатий фактично перебрав на себе повноваження Конституційного Суду України – єдиного органу конституційної юрисдикції, який має право давати оцінку конституцiйностi указів Президента. Вважаємо, що така позиція пана Головатого містить ознаки неповаги до принципу верховенства права, що є неприпустимим для кандидата на посаду судді Європейського суду з прав людини. Тоді ж він заявив про можливість арешту деяких депутатів за дорученням Секретаріату Президента України і що "з більш ніж з достовірних джерел мені відомо, що Секретаріат Президента України дав доручення Верховному Суду вивчити юридичну ситуацію, на яких підставах можна почати арешт народних депутатів". Головатий сказав: "Я готовий тут залишитися під уламками бетону і скла, під танками Ющенка для того, щоб захистити українську Конституцію!" (див. виступ Головатого за адресою: http://kmu.gov.ua/control/uk/publish/printable_article?art_id=74215600) Пан Головатий не називав свої «більш ніж з достовірні джерела». Як відомо, жодних танків не було, жодних арештів і жодного кровопролиття. Не можна не думати, що в ті вкрай напружені години подібні висловлювання свідчили принаймні про безвідповідальність.
Після його виключення із «Нашої України», Сергій Головатий вже вп’яте змінив свою партійну приналежність (після перебування в КПРС, Народному Русі України, Блоці Юлії Тимошенко та «Нашій Україні») і став кандидатом в народні депутати від Партії Регіонів. Це його політичний вибір, і ми в жодному випадку не заперечуємо його права приймати таке рішення. Нехай виборці вирішуватимуть, які політичні фракції найкраще представляють їх інтереси.
Що стосується його балотування на посаду судді Європейського суду з прав людини, ми не в змозі займати нейтральну позицію.
Важко переоцінити величезне значення Європейського суду для України. Його рішення відіграють суттєву роль не тільки для відновлення порушених прав окремих осіб, але й для становлення правової держави, оскільки вони вказують на недоліки в національному законодавстві та судовій практиці, які потребують усунення. Ми вже можемо навести численні позитивні приклади, коли українські судді керувалися практикою Суду в своїх рішеннях.
З огляду на ситуацію в країні, де навіть Конституційний Суд дискредитований і його судді в очах багатьох людей виконують політичні замовлення, було би особливо прикро, якщо подібні підозри виникнуть щодо Європейського суду з прав людини.
Для розвитку правової держави є надзвичайно важливим, аби Європейський суд і далі користався довірою і повагою не тільки правозахисної спільноти, але й всіх українців.
Бажаємо Сергієві Головатому успіхів в обраній кар’єрі. Проте, на наше глибоке переконання, варто обрати кандидата, який не має безпосереднього відношення до політики. Це є важливим для становлення держави, яка спирається на верховенство права і дотримання прав людини.

_________________________________________________________

Від редакції: Для тих, хто хоче підписатися під Зверненням на сайті "Майдан", – підказ: треба на сторінці http://www2.maidan.org.ua/n/petit/1189613430 "клікнути" на "Відповісти "

 

 Поділитися