MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Донецьку пройшла міжнародна конференція «Парламентські вибори – 2007: виклики та перспективи»

25.09.2007   
Юрій Чумак

21 – 22 вересня 2007 року Лабораторія законодавчих ініціатив за участі та сприяння Генерального Директорату політичних справ Ради Європи та Фонду Конрада Аденауера провели в м. Донецьку міжнародну конференцію «ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ – 2007: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ».

Місцевими партнерами-організаторами заходу виступили Донецька обласна організація «Комітету виборців України» та «Центр законодавчих ініціатив».

Як зазначив Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, метою проведення конференції було обговорення міжнародних стандартів демократичних виборів в контексті підготовки до проведення дострокових парламентських виборів в Україні, необхідності проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів та забезпечення якісних суспільних змін через дотримання виборчого законодавства, прозоре фінансування виборчої кампанії, зрілий політичний діалог та дебати.

Участь у заході взяли представники органів державної влади, місцевого самоврядування та політичних партій, провідних аналітичних центрів та громадських організацій, наукових інституцій, засобів масової інформації (всього – близько 100 осіб з Центральної та Східної України), а також експерти Венеціанської Комісії, представники Генерального Директорату політичних справ Ради Європи, міжнародні експерти з Європи.

У рамках конференції було проведено прес-конференцію для місцевих ЗМІ, пленарне засідання «Європейські стандарти демократичних та прозорих виборів: досвід та перспективи України», круглий стіл «Парламентські вибори – 2007 та якість політичних партій в Україні (як передумова демократичного виборчого процесу)».

Захід був продовженням обговорення, розпочатого 13-14 вересня 2007 року в рамках міжнародної конференції «ЯКІСТЬ ВИБОРІВ: УКРАЇНА У ВИМІРІ МІЖНАРОДНИХ ДЕМОКРАТИЧНИХ СТАНДАРТІВ» (м. Київ)

Більшість учасників конференції, як з української сторони, так і представників міжнародних організацій, зійшлися на думці, що нинішні вибори є своєрідним тестом української політичної еліти на зрілість, на здатність організувати й провести виборчий процес демократичним шляхом.

Так, директор Представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге зазначив, що, «дуже велике значення має те, як пройдуть вибори: чи за демократичними стандартами, або ж ми повернемося до подій, які були типовими до 2006 року».

«В даній ситуації, існує можливість, що через декілька тижнів після виборів ми знову зіткнемося з конфліктом партій, як це було кілька місяців тому», – зазначив він.

«На наш погляд, ця небезпека існує, перш за все, тому, що в ході кризи були виведені з ладу всі номінально незалежні органи, суди і навіть Конституційний суд. Хто вирішуватиме можливий конфлікт, якщо результати виборів будуть опротестовані? Хто врегулює протистояння?» – задав риторичне питання пан Ланге.

Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк наголосив у своєму виступі на необхідності виходити з того, що забезпечення права людини на доступ до влади є одним із пріоритетних завдань держави. А тому схвальні оцінки виборчої кампанії у державі міжнародною спільнотою не повинні бути самоціллю, оскільки існує більш благородна мета – забезпечення зручності виборців. Виходячи з того, що вибори – це не лише політичний, а й юридичний процес, О. Пасенюк підкреслив важливість адміністративної юстиції для забезпечення злагоди та стабільності в суспільстві.

Щоправда, коли я запитав у пана Пасенюка про можливість виникнення певної колізії у питанні внесення змін до списку виборців, бо в законі «Про вибори народних депутатів України» є норма про те, що останній термін розгляду скарг на неправильності у списках виборців – за 2 дні до дня виборів (27 вересня), а певні представники партій і навіть ЦВК радять звертатися до суду й у день виборів, голова Вищого адміністративного суду розвів руками і сказав, що суди будуть приймати такі рішення, і що з ними робитимуть ДВК, він не знає.

Хоча, чесно кажучи, я сподівався отримати іншу відповідь – щось на кшталт «в законі є така норма, і вона буде неухильно виконуватись, суди отакі скарги поза визначеним терміном розглядати не будуть»...

Отже, конференції, що відбулися у Донецьку і Києві, дозволили чітко окреслити коло проблемних питань нинішніх виборчих перегонів. А відповіді на них дадуть лише самі вибори.

 

ФОТО Юрія Чумака

 Поділитися