MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На цих виборах Харків принесуть в жертву

27.09.2007   
Юрій Чумак
«Харків стане тією точкою, про яку всі говоритимуть, Харків стане тією жертвою, яку принесуть, щоб зам’яти потім всі скандали після виборів», – заявив голова КВУ Ігор Попов.

Люди, які повернуться до України після 24 вересня, взяти участь у виборах вже не зможуть. Про це 25 вересня в Харкові, в прес-центрі інформагентства «STATUS QUO» повідомив журналістів голова «Комітету виборців України» Ігор Попов.

Він відзначив, що згідно із законом, громадяни України, що перетинали кордон з початку передвиборної кампанії, щоб мати можливість взяти участь у виборах, повинні повернутися до України за 3 дні до виборів. Але, прикордонникам для того, щоб встигнути відсортувати всю базу, знадобилося не три, а п’ять днів. Тому, за інформацією, що є у нього, вже увечері 24 вересня прикордонники перестали видавати анкети-опитувальники для громадян України, які перетинають кордон.

Взагалі, із списками виборців на цих виборах будуть великі проблеми – прогнозують представники КВУ. Наприклад, вже відкрита кримінальна справа про масові помилки в списках виборців, яке розслідує Харківське обласне управління СБУ.

На думку Ігоря Попова, найбільша кількість провокацій і спроб зриву виборів очікується саме в Харкові. «Харків вже дуже вплинув на всеукраїнську політику, багато подій почали відбуватися після того, як Партія регіонів виявила тут падіння свого рейтингу», – відзначив І. Попів. Він підкреслив, що Харків для провокацій зручний тим, що «якраз у цьому місті міська влада не знайшла взаєморозуміння з виборцями і з опонентами».

У КВУ пояснюють: вже зараз у Харкова – особлива репутація: начебто саме тут готуються наймасовіші порушення під час виборів і підрахунку голосів. Приводів тому достатньо, вважає Ігор Попов: «міська влада Харкова – це неофіти для ПР, якій легше «здати» їх, а після виборів сказати, що очистилися, знайшли порушників і покарали їх».

«На жаль, ми чекаємо, що в Харкові, якщо навіть не буде більше всього фальсифікацій, то про них говоритимуть більше всього... Харків стане тією точкою, про яку всі говоритимуть, Харків стане тією жертвою, яку принесуть, щоб зам’яти потім всі скандали після виборів», – заявив голова КВУ Ігор Попов.

Тому саме до Харкова, за його даними, прагнуть потрапити міжнародні спостерігачі. А офіційні спостерігачі від КВУ стежитимуть за тим, наскільки законно і демократично проходитимуть вибори, на 140 виборчих дільницях і на всіх окружних виборчих комісіях.

Що стосується результатів виборів, то тут багато що залежатиме від волі керівників партій і блоків – чи підуть вони на відверті фальсифікації або на зрив виборів. Враховуючи, що практично у всіх впливових партій штаби збудовані за феодальним принципом – віддані на відкуп місцевим «феодалам», і надано наказ «роби, що хочеш, але результат дай», – Ігор Попов вважає, що махінацій і провокацій не уникнути. Він не виключає, що на 3-5% виборчих дільницях вибори можуть визнати недійсними. А в цілому їх можна зірвати, просто заблокувавши роботу ЦВК, якщо коаліція або опозиція, незадоволені очікуваними результатами виборів, просто виведуть звідти своїх представників.

«Вибори призначені «за поняттями» і результати їх підводитимуть «за поняттями» – заявив керівник «Комітету виборців України».

 

ФОТО Юрія Чумака

 

 Поділитися