MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналіст Шеляженко подав до суду на Печерську районну раду за позбавлення акредитації

28.09.2007    джерело: www.imi.org.ua
Журналіста підтримують Медіа-профспілка в Києві та Інститут масової інформації

Сьогодні, 27 вересня, відбулося попереднє засідання Печерського районного суду у справі Юрія Шеляженка щодо позбавлення його акредитації при Печерській районній раді. Підставою для позову стало рішення Печерської районної ради у місті Києві позбавити журналіста акредитації «за необ’єктивне висвітлення в газеті "Вечірні Вісті" діяльності районної ради, фальсифікацію фактів журналістом Шеляженком та зйомку засідання районної ради без погодження з секретаріатом».

Як стверджує сам Юрій Шеляженко, дані, подані ним у статтях, були достовірними, тому він і вирішив звернутися до суду. «Все, що написано у статтях – правда. Не маючи можливості заперечувати написане, депутати вчинили наді мною політичну розправу», - каже журналіст.

«Оскільки Медіа-профспілка переконана, що Печерська райрада перевищила повноваження в рамках закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», ми підтримуємо Юрія в позові до суду», - каже Михайлина Скорик, голова Медіа-профспілки в Києві. За її словами, юридичну підтримку в цій справі надає Інститут масової інформації.

«Закон «Про пресу» чітко не встановлює підстави позбавлення акредитації у такому випадку», - каже юрист ІМІ Роман Головенко. За його словами, приводом для позбавлення акредитації може стати лише порушення порядку доступу до райради або перешкоджання її діяльності. «Ми збираємося закласти важливий прецедент, адже у законі мають на увазі порушення порядку доступу у приміщення ради, і не йдеться про зміст журналістських матеріалів, на який посилаються у цьому випадку», – зазначає пан Головенко.

Журналіст Юрій Шеляженко є членом Київської незалежної Медіа-профспілки з 15 червня 2004 року. Зараз він входить до Бюро фрілансерів і одночасно є членом Ревізійної комісії Медіа-профспілки в Києві.

Наступне слухання по справі «Шеляженко проти Печерської райради» відбудеться 24 жовтня цього року о 16:00 в приміщенні Печерського районного суду за адресою: вул.. Хрещатик, 42-а. Суддя – Оніщук Максим Іванович.

конфлікту можна прочитати тут. Медіа-профспілка та Інститут масової інформації просять усіх журналістів звернути увагу на цю справу і, за змогою, інформувати про її перебіг.

 Поділитися