MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відсутність лікування ВІЛ/СНІДу в умовах тимчасового затримання загрожує національній безпеці України

02.10.2007   
Інна Бойко, Вікторія Бондар
Якщо ми будемо допускати переривання АРТ під час тимчасового затримання наших хворих, які отримують цю терапію, ми можемо призвести до того, що в Україні розповсюдяться резистентні штами ВІЛ, тобто штами, які стійкі до наявних сьогодні АРВ-препаратів.

На прес-конференції «Чи стане можливим доступ до лікування СНІД для ВІЛ-позитивних затриманих в Україні?» МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»  та партнерські організації закликали урядові структури якнайшвидше затвердити міжвідомчу інструкцію, яка визначить порядок поводження із затриманими особами, які приймають антиретровірусні препарати (АРВ-препарати). Неурядові організації, що надають послуги з догляду та підтримки ВІЛ-позитивним особам, фіксують випадки, коли при затриманні співробітники міліції вилучали у ВІЛ-інфікованої особи життєво необхідні АРВ-препарати.

У подібну ситуацію потрапив ВІЛ-позитивний Максим, якого було затримано працівниками міліції. Максим приймає антиретровірусну терапію (АРТ) і повинен строго дотримуватись режиму, оскільки навіть найменше відхилення негативно позначається на його здоров’ї та самопочутті. Потрапивши у районний відділ, хлопець не мав можливості слідкувати за часом і тому, щоб прийняти необхідну дозу препарату, був змушений протягом 2-3 годин стукати у двері камери, аби привернути до себе увагу чергових і отримати життєво необхідні ліки. Зі слів Максима стало відомо, що про його ВІЛ-позитивний статус знали всі, навіть практиканти. Слід взяти до уваги, що випадок з Максимом стався у Києві. Важко уявити наскільки ситуація загострюється у малих містах, де люди майже всі одне одного знають та інформація поширюється миттєво. Протягом останніх дев’яти місяців було зафіксовано 6 подібних випадків працівниками ВІЛ-сервісної організації МБФ «Вертикаль», яка працює при Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом.

На неприпустимості порушення режиму прийому АРВ-препаратів хворими на ВІЛ-інфекцію/СНІД наголошує заступник директора Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Людмила Сторожук: «Якщо ми будемо допускати переривання АРТ під час тимчасового затримання наших хворих, які отримують цю терапію, ми можемо призвести до того, що в Україні розповсюдяться резистентні штами ВІЛ, тобто штами, які стійкі до наявних сьогодні АРВ-препаратів. І це вже буде загрожувати не тільки економіці держави, а навіть національній безпеці. Усі дії, які будуть призводити до розповсюдження резистентних форм ВІЛ, збільшуватимуть витрати держави на лікування ВІЛ/СНІДу». При цьому слід враховувати, що курс лікування ВІЛ-інфекції для одного пацієнта коштує від 300 доларів США до 5 тис. доларів США на рік.

У червні 2007 року МБФ «Вертикаль» в рамках адвокаційного проекту ініціював створення міжвідомчої робочої групи при Міністерстві охорони здоров’я України, яка розробила проект Інструкції «Про порядок поводження з особами, які приймають антиретровірусні препарати, під час їх затримання та арешту (взяття під варту)». Наразі цей проект перебуває на узгодженні в МОЗ України, після чого його мають підписати керівники Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ та зареєструвати у Міністерстві юстиції України.

На думку менеджера програм з політики та адвокації МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Павла Скали: «Підписання наказу дасть змогу уникати у подальшому ганебних випадків, коли в результаті неправомірних дій правоохоронців ВІЛ-позитивні люди зазнають нелюдського поводження та знущань, переривають АРТ-лікування та вимушені розголошувати свій діагноз, щоб врешті повернути свої ліки».

 

 

 Поділитися