MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На свободу – з відповідальною поведінкою

11.10.2007   
Юрій Чумак

Асоціацією молодих професіоналів «Клас» з серпня 2006 р. реалізується проект «Формування відповідальної батьківської та подружньої поведінки в осіб, що звільняються з міст позбавлення волі». Такий проект втілюється в життя в Україні вперше, і відбувається це за підтримки Європейської Комісії та Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Проміжним результатам реалізації проекту була присвячена прес-конференція, що відбулась 9 жовтня 2007 р. у Харківському прес-клубі.

У заході взяли участь: Дорошенко Андрій Олександрович – заступник начальника Темнівської виправної колонії (№ 100) Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань, а також психологи Олена Кочемирівська та Алла Гришко, що працювали за цим проектом у виправних закладах Харківської області, Київської області, Одеси та Мелітополя.

Як повідомила О. Кочемирівська, програма проекту передбачала проведення в колоніях 20 п’ятиденних тренінгів, в яких взяли участь ув’язнені – чоловіки, жінки і зовсім ще молоді дівчата – всього 57 чоловік.

В рамках проекту психологи намагалися навчити ув’язнених адекватно сприймати самих себе, своє майбутнє за стінами в’язниці (в першу чергу, в плані створення або відновлення сім’ї) і поводитися відповідно до реальності. Сенс програми, яку розробили харківські психологи, – підготувати чоловіків і жінок до виходу на свободу, до нормальних відносин з подружжям, дітьми і батьками.

Спочатку в’язні відносилися насторожено до проекту, – розповіла кандидат психологічних наук Олена Кочемирівська. У перші групи записувалися лише ті, хто був готовий до змін.

Тренінги, моделювання ситуацій, тести для чоловіків і жінок підбирали різні, – зазначили психологи. Проблеми з адаптацією, при всій схожості ситуації, у сильної і слабкої статі не співпадають. Як відзначають фахівці, для більшості жінок, що сидять за гратами, характерні спотворена уявлення про своє «Я», девальвація життєвих цінностей, порушення статевої поведінки. У представниць слабкої статі часто не було правильного уявлення про жіночність, яке заважало їм будувати відносини з чоловіками. Після виходу на свободу багато хто з них не здатний створити нормальну сім’ю. Проте, при всій складності програми, жінки засвоювали її швидше, ніж чоловіки.

З останніми доводилося працювати по п’ять годин, – відзначила психолог Алла Гришко. Особливістю роботи з ними була корекція агресивної поведінки в сім’ї, розгляд питань, пов’язаних з майбутнім працевлаштуванням.

Як виявилось, учасники тренінгів дійсно стали поводитися інакше: зокрема, вони краще уявляли собі, що чекає їх на волі, і поводилися менш конфліктно, самостійно вирішуючи важкі ситуації.

Самі психологи теж уважно очікували результатів, адже позитивні зміни свідомості в ув’язнених могли зробити з них «білих ворон» і спровокувати конфлікти з оточенням у камері. Проте сварок не послідувало, можливо, тому, що заняття з ув’язненими дозволили тим краще зрозуміти себе і стати мудріше.

Це не єдиний приклад позитивних змін в поведінці в’язнів. Після занять з психологами жінки, які відбувають термін у виправних колоніях разом зі своїми малолітнім дітьми, почали частіше з ними спілкуватися, приділяти їм більше уваги. Також ув’язнені, як чоловіки, так і жінки, після тренінгів починали писати додому.

Заступник начальника Темнівської виправної колонії Андрій Дорошенко зауважив, що після закінчення проекту в їх установі, в тих засуджених, що взяли в ньому участь (всього таких було 36 чол.), були видні зміни в самій поведінці, розумінні того, що їх чекає на волі. 23 з них вже вийшли на свободу, всі вони знайшли роботу, повернулися до родин або створили свої сім’ї.

Психологи упевнені, що такі тренінги необхідно ввести по всій Україні. До подібної роботи планують залучати студентів факультетів психології та соціології.

Наступний етап проекту «Формування відповідальної батьківської і сімейної поведінки у людей, що звільнилися з місць позбавлення волі» – навчання персоналу виправних установ роботі з ув’язненими з підготовки останніх до нормального сімейного життя.

Також планується випуск спеціальної літератури з даної проблеми (для юристів, соціальних працівників, психологів і співробітників виправних установ). Вже побачила світ книга «Проблеми законодавчого забезпечення ресоціалізації та соціальної адаптації звільнених осіб в Україні», підготовлена колективом авторів в рамках проекту.

 

ФОТО Юрія Чумака

 

 Поділитися