MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Леніна винесуть… на обговорення

15.10.2007    джерело: www.novynar.com.ua

Питання перепоховання тіла Леніна може бути вирішене через референдум, вважає керуючий справами президента РФ Володимир Кожін.

«Звичайно, некрополь в центрі країни – нонсенс. Але бути йому там чи ні, хай вирішують інші. Найкращий спосіб для цього – референдум. І ось якщо 80% скажуть, що тіло Леніна треба поховати, тоді і треба ухвалювати якісь рішення. Не раніше», – сказав Кожін в інтерв’ю Російській газеті.

Кажучи про свою особисту думку з приводу цієї проблеми, керуючий справами зазначив, що «зараз нічого чіпати не можна».

«Ми тільки-тільки відходимо від революції, від нескінченних політичних баталій, країна почала нормально жити, працювати, багатіти. Але тільки зачепи цю болючу тему – і хвиля піде по всій країні, сколихне наших батьків, бабусь, дідусів. Кому це треба? Та нікому», – додав Кожін.

Він повідомив, що мавзолей Леніна знаходиться на балансі Федеральної служби охорони. «Витрати на підтримку температурного режиму, охорону і заходи медичного характеру складають декілька десятків мільйонів рублів в рік, це зовсім небагато», – сказав  пан Кожін.

Позицію Кожіна професор Московської духовної академії диякон Андрій Кураєв назвав «не дуже порядною». За його словами, це спроба зробити народ відповідальним в питаннях, вирішити які може влада. При цьому священик висловився за те, щоб тіло Леніна було віддане землі.

Кураєв додав, що Патріарх Московський і всієї Русі Олексій II не проти винесення тіла Леніна з мавзолею, але не хоче, щоб церква була ініціатором цього процесу.

«Якщо громадська думка йтиме цим шляхом, церква цю думку підтримає. Якщо вона буде почута державою і держава візьме на себе відповідальність за прощання з главою радянської держави, церква не буде заперечувати», – пояснив диякон.

Згідно з останнім дослідженням фонду «Громадська думка», проведеним у квітні 2006 року, у ідеї поховання тіла Леніна прихильників у півтора рази більше, ніж супротивників (46 і 29%).

 Поділитися