MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Дев’ять тижнів американського професора в УкраїніПрезидент підписав закон про повернення e-декларуванняПозбутися громадянства країни-агресора: Президент відповів на петиціюНеможливо відмовитися ‘Чеченці вам голови різали? Ні? Ми будемо різати ...’ Від репостів до палаючих військкоматів – дайджест російських протестівЧи стане ЄСПЛ на захист прав, коли держава не може захистити від домашнього насилля?Короткий огляд окремих порушень прав людини і основоположних свобод у 2021 році«Комусь дуже вигідно утримувати засуджених, відмиваючи бюджетні кошти!» – звернення в’язнів Крижопільського виправного центру до Ірини Венедіктової5 жовтня – головне за день«Ігор, забирай у них камеру!» – на журналістів «Схем» напали в державному банкуКамо грядеши, Україно?Головна загроза – в нас самихНа Дніпропетровщині дві з половиною тисячі людей з ВІЛ/СНІДом залишилися без антиретровірусної терапіїПрава в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу (матеріали вебінару ХПГ 18.06.2021)Freedom House: Свободи у світі все менше Поліція: понад дві тисячі дозволів на зброю видані незаконно2020: не було гіршого року в царині прав людини після Революції гідностіВиправдальні вирокиКритичний аналіз ст.255 Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за злочини, вчинені «злочинною спільнотою» (станом на 22.07.2020)

Похорон надій на якісне лікування

19.10.2007    джерело: network.org.ua
18 жовтня 2007 року біля Міністерства охорони здоров’я України громадські організації, представники спільноти людей, які живуть з ВІЛ/СНІД та лікарі провели акцію протесту «Корупція = СМЕРТЬ».
18 жовтня 2007 року біля Міністерства охорони здоров’я України громадські організації, представники спільноти людей, які живуть з ВІЛ/СНІД та лікарі провели акцію протесту «Корупція = СМЕРТЬ».
Акція протесту була стилізована під похорон з подальшою панахидою. Траурна процесія пройшла біля стін МОЗу зі справжньою труною, що була наповнена коробками від препаратів, які планує закупити держава, незважаючи на сумнівну якість, про яку вже неодноразово заявляли пацієнти, лікарі та міжнародні експерти. Між коробками препаратів виблискували копійки – на жаль, саме гроші стали вирішальним фактором у відборі препаратів, які закуповує тендерний комітет МОЗ.
Розташувавши труну та макет могильного пам’ятника посеред міністерського двору, учасники перфомансу перейшли до виступів. Розпорядник церемонії виголосив промову про поховану надію – надію на доступ до якісних препаратів, забезпечення прозорих процедур закупівель та контролю якості препаратів. Інші виступаючі підкреслювали, що остаточним діагнозом, що призвів до смерті, є довготривала та складна хвороба на ім’я корупція.
Церемонія поховання, окрім невід’ємного траурного маршу, проходила під дзеленчання копійок, що їх учасники акції кидали у труну. Це символізувало справжні пріоритети Тендерного комітету при Міністерстві охорони здоров’я.
«Це є акція відчаю, акція громадянської непокори - апогей довгого та, на жаль, безрезультатного протесту проти закупівель препаратів сумнівної якості та підтримки впровадження реформ у цій сфері. Ми знову опинились у ситуації, яка загрожує нашому здоров’ю у разі закупівлі Тендерним комітетом ліків від ВІЛ/СНІДу непідтвердженої якості. Ця акція – наша остання надія на життя», сказав ВІЛ-позитивний учасник акції.
Траурна стрічка на одному із вінків мала напис: «Не дочекався прекваліфікації». Це гасло – нагадування про 4-місячну кампанію громадськості, що мала на меті досягти запровадження міжнародних стандартів якості ліків (прекваліфікації Всесвітньої організації охорони здоров’я), як однієї з обов’язкових умов для участі у тендері на закупівлю препаратів для лікування ВІЛ/СНІДу. Однак, чиновники не відреагували на неї і продовжують закуповувати ліки невідомої якості за кошти державного бюджету. До слова, на 2007 рік державним бюджетом передбачено закупівлю ліків на 28 мільйонів гривень.
Прекваліфікація, запроваджена в 2001 році Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я, є єдиним міжнародним гарантом якості препаратів для лікування ВІЛ-інфекції. При цьому, процедура прекваліфікації ВООЗ відкрита та безкоштовна для кожного виробника лікарських засобів.
Брифінг було проведено прямо на місці «поховання». На запитання журналістів відповідали представники спільноти людей що живуть з ВІЛ, лікарі, міжнародні експерти з лікування ВІЛ. Основні вимоги залишаються незмінними – припинення тендера та негайне введення критерію прекваліфікації як гаранту якості для всіх учасників конкурсу на закупівлю АРВ-препаратів.


 Поділитися