MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У Франції можуть розглянути закон про ГолодоморСтворено робочу групу для спорудження Меморіалу пам’яті жертв голодоморів1932-1933 роки. Хроніка подій голодоморуПарламент Перу визнав Голодомор 1932 - 1933 років в Україні геноцидом українцівКонгрес депутатів Іспанії ухвалив рішення щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору з нагоди 75-ї річниці трагедії.Резолюцію, що визнає Голодомор в Україні геноцидом, можуть винести на розгляд Європарламенту восениВлада Харкова проти пам’ятника жертвам ГолодоморуВ Харькове предлагают построить Мемориальный комплекс в память о ГолодомореЗаява з приводу відмови встановити у Харкові пам’ятник жертвам голодоморуВерховна Рада України прийняла Закон про Голодомор 1932-1933 років в Україні (Інформаційне управління)Президент України: Промова з нагоди відзначення Дня жертв ГолодоморівУкраїна вшановує пам’ять жертв ГолодоморуПрезидент відкрив пам’ятник жертвам ГолодоморуЮщенко пропонує карати за невизнання ГолодоморуРада проігнорувала Ющенка та церковних ієрархівГлави церков просять Верховну Раду визнати Голодомор актом геноцидуПрезидент України доручив керівникам регіонів відзначити 25 листопада День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресійРосія не вважає геноцидом так званий голодомор в УкраїніДві третини українців звинувачують у Голодоморі СталінаРосія критикує Україну за міжнародні зусилля визнати Голодомор геноцидом.

75 років від початку Голодомору

22.10.2007    джерело: www.radiosvoboda.org

75 років тому, 22 жовтня 1937 року, у Москві було ухвалене рішення відрядити до України Надзвичайну комісію із хлібозаготівель на чолі з В’ячеславом Молотовим. У результаті діяльності «Комісії Молотова» з території радянської України були вивезені всі запаси збіжжя, що призвело до Голодомору і загибелі мільйонів людей/ .Проведення «розкуркулення» та «колективізації» вже 1931 року призвело в радянській Україні до значного зменшення збору зерна. У жовтні 1932 року Україна виконала місячний план хлібозаготівель тільки на 22%.

Щоб забезпечити вивіз збіжжя в повному обсязі, 22 жовтня політбюро ЦК ВКП(б) відрядило до України Надзвичайну комісію з п’яти осіб на чолі з головою уряду Радянського Союзу В’ячеславом Молотовим. За її рішенням на село були направлені спеціальні бригади для проведення обшуків на подвір’ях і вилучення у селян усіх запасів не тільки зерна, а і будь-якого продовольства. Комісія заборонила торгівлю хлібом, а щоб селяни не могли виїхати за продовольством до інших районів СРСР, села були оточені військовими загороджувальними загонами.

Для боротьби із так званим «саботажем хлібозаготівель» ҐПУ заарештувало 3 525 сільських керівників. А 22 листопада московське керівництво затвердило пропозицію Молотова про створення у Харкові «спецкомісії» з 3 осіб для винесення смертних вироків у справах хлібозаготівель.

23 листопада «Комісія Молотова» виїхала з Харкова до Москви. Результатом її діяльності стало вивезення з України всіх запасів збіжжя. Через це вже наприкінці листопада 1932 року розпочався штучний голод, від якого в Україні загинули, за різними оцінками, від 7 до 10 мільйонів осіб.

«Цілком таємно
ЦК ВКП(б) – тов. Сталіну
Пропонуємо надати ЦК КП(б)У в особі спецкомісії на період хлібозаготівель остаточне вирішення питань про вироки до найвищої міри покарання із тим, щоби ЦК КП(б)У раз на декаду звітував про свої рішення із цих справ перед ЦК ВКП(б).
Молотов, Чубарь, Строганов, Калманович».

 Поділитися