MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЮНЕСКО не визнає Голодомор в Україні геноцидом через Росію

01.11.2007    джерело: www.gpu.ua
В Парижі починається останній етап 34-ої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. У порядку денному стоїть голосування по резолюції про визнання Голодомору на Україні 1932-1933 рр. геноцидом українського народу

Сьогодні в Парижі починається останній етап 34-ої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. У порядку денному стоїть голосування по резолюції про визнання Голодомору на Україні 1932-1933 рр. геноцидом українського народу.

Проте в остаточному тексті резолюції "слова ’геноцид’ не буде". Про це "Коммерсанту" повідомив посол однієї із західноєвропейських держав в Україні. Побоюючись погіршення відносин з Росією, представники лівих політичних сил підтримують зміни в документі. Тим часом праві партії і українознавці виступають категорично проти коригування.

У Міністерстві закордонних справ видання повідомили, що офіційний Київ готовий на редакційні правки в резолюції і відсутність слова "геноцид".

Завідувач відділом національних меншин департаменту культурно-гуманітарної співпраці Міністерства закордонних справ (який займався розробкою тексту документа) Володимир Шкуров не зміг учора повідомити, чи залишилося слово "геноцид" в резолюції після коригування її робочою групою і комісією конференції. "Враховуючи те, що йдеться про світову організацію, мені здається, це слово буде не дуже доречним. Взагалі, складно уявити це слово в будь-якому документі ЮНЕСКО, оскільки це неполітична організація", - сказав пан Шкуров.

Резолюція ЮНЕСКО, що закликає поширювати знання про Голокост і боротися зі всіма формами заперечення Голокосту, була одноголосно прийнята 25 жовтня 2007 року. Документ прийняли після резолюцій про заходи пам’яті про Голокост і про його заперечення, прийнятих Генеральною Асамблеєю ООН в 2005 і 2006 роках. Резолюція ЮНЕСКО про визнання геноциду вірменського народу на даний момент знаходиться на стадії обговорення.

Президент Віктор Ющенко добивається визнання Голодомору 1932-1933 років на Україні геноцидом українського народу з моменту вступу на посаду. Глава держави неодноразово заявляв, що за заперечення даного факту готовий встановити кримінальну відповідальність.

У березні 2007 року Віктор Ющенко підписав указ про створення при президентові України координаційної ради з метою забезпечення належної організації і проведення заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору. З 2005 року в пам’ять жертв геноциду і політичних репресій в Києві щорічно проводиться акція "Запали свічку". Цього року вона відбудеться 24 листопада. 2008 рік планується оголосити роком пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. На минулому тижні президент назвав вже проведену підготовку до запланованих заходів незадовільною і оголосив догану 10 губернаторам.

 Поділитися