MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Донецька республіка» сконала

14.11.2007   
Юрій Чумак

Донецький окружний адміністративний суд заборонив діяльність громадської організації «Донецька республіка».

Донецький окружний адміністративний суд 6 листопада виніс рішення про припинення діяльності та примусовий розпуск Донецької обласної громадської організації «Донецька республіка» за порушення законодавства про об’єднання громадян і проведення діяльності, направленої на порушення територіальної цілісності держави.

Суд ухвалив рішення за позовом Головного управління юстиції Донецької області, який був підготовлений за матеріалами Служби безпеки України.

Нагадаємо, що «Донецька республіка» протягом останніх двох років активно пропагувала ідею створення так званої «Донецької федеративної республіки», куди мали б увійти шість областей Сходу та Півдня України: Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Харківська та Херсонська. «Республіканці» збирали підписи щодо підтримки цієї ініціативи, навіть роздавали географічні карти з позначенням кордонів майбутньої «держави».

Так, 22 листопада 2006 р. представники громадської організації «Донецька республіка» своєрідно відзначили річницю Майдану в Донецьку: в центрі міста організували акцію із промовистою назвою «антимайдан», вимагаючи створення окремої Донецької республіки та зміни державного устрою України на федеративний. Вони оголосили тоді про створення ініціативних груп, які почнуть збір підписів для проведення референдуму. Цікаво, що акцію «Донецької Республіки» навіть було проанонсовано на сайті обласної держадміністрації…

Представники «ДР» встигли «показати» себе і в столиці – зокрема, вони активно підтримували Партію регіонів, а 11 квітня цього року на Майдані Незалежності в Києві, де прихильники коаліції проводили мітинг проти розпуску Верховної Ради, з’явилися  й прапори «Донецької республіки» (прапор являє собою триколор з горизонтально розташованими чорною, синьою та червоною смугами з написом «Донецька республіка» і гербом Російської Федерації – двоголовим орлом).

Це викликало обурення Президента Ющенка, який заявив потім на своїй щоквартальній прес-конференції: «Переконаний, я її (цю справу) доведу до логічного завершення... я не тільки емоційно реагуватиму на такі речі, і цим, я думаю, я виконую свій обов’язок Президента»… Що стосується конкретного питання (про появу прапорів «Донецької республіки» на Майдані Незалежності), я його можу зараз сприйняти як установку дати доручення Генеральній прокуратурі та СБУ розібратися в цьому питанні».

Як наслідок, Головне Управління юстиції в Донецькій області подало позов до Донецького окружного адміністративного суду про примусовий розпуск (ліквідацію) ДООО «Донецька Республіка». Проти організації були висунуті звинувачення в антидержавницькій діяльності, сепаратизмі, насильницькій зміні конституційного ладу.

24 липня в Окружному адміністративному суді пройшло попереднє засідання, на якому суд на прохання позивача вирішив залучити до справи третіх осіб, – Управління Служби безпеки України і Прокуратуру Донецької області, «які ініціювали питання діяльності громадської організації, а тому рішення у справі може вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов’язки».

Можливо, останньою подією, що прискорила заборону організації, стало те, що у жовтні 2007 р. «Донецька республіка» розповсюдила повідомлення в ЗМІ про створення… власної армії:

«Донецька Республіка до 90-річчя з дня створення Донецько-Криворізької Республіки оголошує 2008 рік роком Донецької Республіки і роком початку Опору окупації і іноземній інтервенції «Свободу Донецькій Республіці». Продовжується набір добровольців в «Донецьку Республіканську Армію Порятунку»… Донецька Республіка оголошує про формування реєстру виборців на Парламентські вибори в Державну Думу Донецької Федеральної Республіки (09.02.2008)».

Зараз у відношенні «республіканців» порушили карну справу ще й співробітники Донецького обласного управління СБУ, оскільки йдеться про відверте зазіхання на територіальну цілісність України. Триває розслідування.

 

ФОТО Юрія Чумака 
 Поділитися