MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сім’я безневинно засудженої матері трьох дітей отримає 2 млн грн

16.11.2007    джерело: human-rights.unian.net
У 2001 році СвітлануЗайцеву незаконно засудили за вбивство, якого вона не здійснювала. Через рік знайшли справжніх вбивць і її звільнили. Але додому вона повернулася з туберкульозом.

Ворошиловський районний суд Донецька ухвалив рішення виплатити 2 мільйони гривень компенсації матеріального і морального збитку матері і трьом осиротілим дітям (по 500 тисяч гривень кожному) 28-річної мешканки Макіївки Світлани Зайцевої, що померла від туберкульозу, яким вона захворіла в місцях позбавлення волі, відбуваючи покарання за вбивство, здійснене іншими людьми.

На цьому тижні суддя Геннадій Міщенко має намір написати мотивувальну частину свого рішення, пише газета «Факти і коментарі».

У 2001 році жінку незаконно засудили до семи з половиною років позбавлення волі - за вбивство, якого вона не здійснювала. Через рік знайшли справжніх вбивць і повністю реабілітовану С.Зайцеву звільнили. Але додому вона повернулася з туберкульозом.

У квітні 2006 року 28-річна С.Зайцева померла, залишивши сиротами трьох дітей. У посмертному висновку лікарі, до яких до свого арешту жінка зверталася лише з приводу вагітності і пологів, написали: "туберкульоз обох легенів, набутий в місцях позбавлення волі".

С.Зайцева, яка зізналася у вбивстві під час слідства і на суді, не піднімала питання про покарання правоохоронців, які змусили її це зробити, ні у в’язниці, ні вийшовши на свободу. Довірилася лише своїй бабусі, розповівши тій, що в СІЗО її били і погрожували: мовляв, якщо не визнає провини, то позбавлять батьківських прав і віднімуть дітей або ж вона сама "до СІЗО не доїде", пишуть “Факти і коментарі”.

За чотири години до смерті С.Зайцева написала своїй матері довіреність на представлення в суді інтересів її дітей. Мати С.Зайцевої подала позов на відшкодування морального і матеріального збитку, заподіяного сім’ї смертю дочки, зажадавши по 1 млн  грн кожному з чотирьох, що постраждали. Суд задовольнив позов частково: якщо рішення вступить в законну силу, мати безневинно засудженої С. Зайцевої і троє її дітей отримають по півмільйона гривень.

 Поділитися