MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

59% мешканців Західних областей України вважають, що корумпованість судової системи є дуже поширеним явищем

28.11.2007    джерело: www.zik.com.ua

За результатами реалізації в Україні проекту «Гідна Україна» було визначено, що 59% мешканців західних областей України вважають, що корумпованість судової системи є дуже поширеним явищем. Водночас, такої ж думки притримуються 64% мешканців східних, 66% – центральних та 67% – південних областей України. Про це учора, 28 листопада, під час засідання Львівського прес-клубу реформ повідомив керівник проекту «Гідна Україна» Юхані Гроссманн.

За словами Ю.Гроссманна, найскладнішим у питанні корупції є те, що це явище є комплексним. Тобто його не можна витіснити тільки з однієї сфери чи за допомогою одного методу. «Міжнародний досвід свідчить, що витіснення явища корупції є ефективним тоді, коли державний службовець чи суддя матимуть що втрачати. Якщо у них посада та зарплата є достатньо високими, то їм буде що втрачати при виявленні у їхніх діях корупційних ознак», – сказав він.

Своєю чергою адвокат, правовий експерт проекту «Моніторинг доступності до суду в Україні» Руслан Таратула зауважив, що на сьогодні суддівська зарплата ще не є достатньою при тому обсязі роботи, який вони виконують. «Місячна зарплата українського судді розміром у 500 дол. є недостатньою, зважаючи на інтенсивність роботи та відповідальність, яку він несе за людей. Щомісячно кожен суддя в Україні в середньому отримує на розгляд 140 справ, з них 40 цивільних, понад 40 кримінальних, решта – адміністративних. Відтак, підняття рівня зарплати є одним з елементів того, щоби суддя дорожив своєю професією і міг жити з чесного прибутку», – зазначив Р.Таратула.

Координатор напрямку «Судова система і реформа» фонду «Право і демократія» Андрій Бурий зазначив, що в першу чергу потрібно досліджувати причини, які породжують явище корупції. «Як на мене то першим і основним фактом такого явища як корупція у судах, є те, що в Україні існує нечітка визначеність процедур розгляду судових справ. Зараз є чимало скарг до Європейського суду з прав людини. І тут ми можемо чітко прослідкувати, що в Україні порушується ст. 6 Європейської конвенції під назвою «Право на справедливий суд». Тобто, через це ми можемо спостерігати зростання кількості скарг за цією статтею і говорити про те, що тут є певні порушення з боку діяльності органів судової гілки влади».

Дослідження проводилося з 12 до 21 жовтня 2007 року і воно є останнім з тих, які було організовано у межах реалізації проекту «Гідна України». У дослідженні ньому взяли участь всього 2032 респонденти з різних регіонів України. Відтак, його результати не можуть вважатися репрезентативними.

 Поділитися