MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові з’ясовували роль ЗМІ у протидії корупції

29.11.2007   
Юрій Чумак
28 листопада 2007 р. у Харківському прес-клубі відбулась прес-конференція на тему: "Чи може преса протидіяти корупції?"

28 листопада 2007 р. у Харківському  прес-клубі  відбулась прес-конференція на тему: "Чи може преса протидіяти корупції?"

Учасниками заходу виступили: Сергій Стороженко – заступник голови Харківської облдержадміністрації; Лариса Волкова – начальник центру зв’язків з громадськістю Харківського ГУ УМВС України, майор міліції; Ірина Мовчан – голова Українського освітнього центру реформ та Надія Гончарова – президент Харківського інституту соціально-політичних ініціатив.

С. Стороженко у своєму виступі зазначив, що у провідних країнах світу рівень корупції досягає 5-6% від кількості всіх правопорушень, в той час, як в Україні ця цифра сягає 1/3. Подолати корупцію неможливо, але зменшити до мінімуму її негативний вплив на суспільство та економіку можна лише спільними зусиллями громадськості, у чому ЗМІ належить провідна роль, – вважає С. Стороженко. "Де той дзвін, що розбудить українське суспільство?" – риторично запитав заступник губернатора.

Пані Волкова навела статистичні дані щодо кількості зафіксованих цього року в Харківській області корупційних дій, що потрапили в поле зору правоохоронних органів. Характерно, що переважна більшість цих справ стосуються чиновників та службовців середньої або нижчої ланки управління. Цікаво, що жодного з них так і не було навіть звільнено з посади, до 75 застосували лише штрафи.

Сприянню активній участі громадян у запобіганні корупції переймається й американська державна корпорація "Виклики тисячоліття" (Millennium Challenge Corporation), що започаткувала 2006 р. широкий  проект, спрямованої на боротьбу з цим суспільним злом в Україні. В його рамках цього року проводиться національний та регіональні конкурси журналістських розслідувань та авторських публікацій з протидії корупції, на який було надіслано 481 робота з усієї України (з Харківської області – 6).

Переможців по Харківщині нагородила дипломами та цінними призами Ірина Мовчан. Ними стали:

 

- Марина Єфанова, газета "Вечірній Харків" – І місце.

- Олександра Мітіна, газета "Медіапост" – ІІ місце.

- Олена Львова, газета "Медіапост" – ІІІ місце.

Підхопивши конкурсну естафету, Н. Гончарова оголосила про започаткування нового мистецького заходу, спрямованого на виховання любові до рідної країни – всеукраїнського конкурсу фотографії "Красива Україна". Роботи на нього пропонується надавати до Харківського прес-клубу за адресою: вул. Мироносицька, 42, к. 210. Контактний телефон: 8 050 302 46 77.

Який зв’язок між запобіганням корупції та фотоконкурсом? Можливо, Україна, в якій вдасться приборкати корупцію, стане красивою в усіх сенсах цього слова.

 

ФОТО Юрія Чумака 

 Поділитися