MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Глобальний фонд з боротьби з ВІЛ/СНІД може не дати Україні 150 млн. дол.

29.11.2007    джерело: human-rights.unian.net
«Україна так і не виконала взяті на себе зобов’язання перед Глобальним фондом про запровадження програм замісної терапії метадоном для наркозалежних..."

Глобальний фонд з боротьби з ВІЛ/СНІД (ГФ) попередив Україну про можливе припинення з 2008 року фінансування гранту у розмірі 150 млн. доларів у рамках угоди про фінансування нової програми протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2007-2012 роки, підписаної в серпні 2007 року.

Про це повідомив голова Координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, Володимир ЖОВТЯК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Україна так і не виконала взяті на себе зобов’язання перед Глобальним фондом про запровадження програм замісної терапії метадоном для наркозалежних. В результаті наша країна опинилася перед реальною загрозою втрати зовнішнього фінансування програм профілактики і лікування у розмірі 150 мільйонів доларів», - сказав В.Жовтяк.

Представник громадської організації уточнив, що вчора Міністерство охорони здоров’я України і громадські організації, які є реципієнтами коштів фонду, одержали відповідне повідомлення Глобального Фонду. «На сьогоднішній день Україна одержала перший транш Глобального фонду у розмірі 4 млн. дол. Наступного траншу не буде доти, доки не будуть впроваджені програми замісної терапії», - додав він.

У свою чергу, перший заступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк підтвердив наявність повідомлення ГФ про можливе припинення фінансування. «Міністерство охорони здоров’я відреагувало на повідомлення дуже конструктивно. Міністерство зібрало всіх, від кого залежить позитивне рішення – СБУ, МВС. Мінохоронздоров’я висловилося за те, щоб терміново було видано документ, який забезпечить ввезення в Україну метадона. Все, що залежало від міністерства, ми зробили. Тепер це залежить від інших відомств», - заявив В.ІВАСЮК.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Глобальний фонд з питань боротьби з СНІДом, туберкульозом і малярією в серпні 2007 року підписали угоду про фінансування нової програми протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2007-2012 роки в обсягу 150 млн. дол. Головними реципієнтами цих коштів є організації “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом”, і “Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні”.

Планувалося, що для реалізації першої частини програми в період з серпня 2007 по липень 2009 року Україна одержить 29,6 млн. дол. Потім Глобальний фонд на підставі результатів першої частини програми має ухвалити рішення про подальше фінансування.

 Поділитися