MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Гельсінська спілка закликає реформувати систему прокуратури

06.12.2007    джерело: www.dw-world.de
Із інтерв’ю Євгена Захарова "Німецькій хвилі"

Голова правління Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров закликав нарешті взятися за реформування системи прокуратури. Лише одна зміна генпрокурора не вплине на ситуації із дотриманням закону в Україні, сказав Захаров в інтерв’ю «Німецькій хвилі». Розповідає Наталя Дудко:

«Генпрокурор залежить від коаліції, яка його призначає або висловлює недовіру, а це значить, що прокуратура може відкривати або закривати кримінальні справи, виконуючи політичне замовлення», – каже  Захаров. За його словами, в  Україні вже звикли, що прокуратуру можна використовувати як інструмент з метою знищення або послаблення політичних супротивників. Зменшити політичну залежність цієї посади могли би зміни до основного закону, вважає Захаров: «якби в Конституції була норма, що прокурор не має ніякої відповідальності перед тими хто його обрав». Крім того, сама система прокуратури потребує реформування, оскільки функції, які вона здійснює, суперечать одна одній, пояснює правозахисник: адже прокуратура не може одночасно і вести розслідування злочинів, і підтримувати обвинувачення в суді, і мати нагляд за дотриманням законності.

06.12.2007 

 Поділитися