MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Програма індивідуальних грантів для журналістів, що проводять розслідування у сфері корупції

07.12.2007   

В Україні розпочинається масштабна програма надання індивідуальних грантів для журналістів, які проводять розслідування у сфері корупції. Ця програма відбувається в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна» при адмініструванні Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).

До участі у програмі запрошуються журналісти усіх видів ЗМІ з усіх регіонів України, незалежно від досвіду проведення розслідувань. Головним фактором участі в програмі є наявність перспективної теми розслідування, пов’язаної з фактами корупції, а також потенційна можливість провести розслідування у прийнятний термін та готовність надати громадськості якісний, цікавий, суспільно важливий журналістський матеріал.

Якщо у Вас є така тема, натхнення та відповідний рівень професіоналізму, але для реалізації задуму не вистачає фінансових ресурсів – вам допоможе Програма індивідуальних грантів. За допомогою отриманих коштів ви зможете покрити витрати на послуги зв’язку, поїздки, транспорт, проведення експертиз, необхідні для здійснення антикорупційного розслідування, а також компенсувати витрати власного часу та сил за рахунок певного гонорару.

На додаток до фінансової підтримки, в рамках програми журналістам будуть доступними методично-консультативна допомога експертів з технології проведення журналістських розслідувань та досвідчених медіа-юристів, які проведуть допублікаційну експертизу підготовлених матеріалів. Допублікаційна експертиза проводиться з метою усунення  конфліктів із законом та негативних правових наслідків для журналіста та ЗМІ, в яких будуть оприлюднені результати розслідувань. 

Заявки на фінансування проекту розслідування встановленого зразка, додаткові запитання просимо надсилати на електронну адресу expert@irrp.org.ua, на телефон-факс (044) 289-07-25. Для отримання форми заявки електронною поштою та з запитаннями можна звертатись за номерами (067)803-34-36, (067)547-22-33 або (067)723-45-39. Поштова адреса громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси» – 01601 Київ, Печерський узвіз 3, каб. 404.

До подачі заявки просимо вас ознайомитися із двома доданими файлами (електронні версії можна завантажити на сайті www.action-msi.org.ua в розділі Гранти для ЗМІ):

·  Формою заявки на підтримку проекту розслідування

·  Положенням про умови та особливості участі у програмі індивідуальних грантів для журналістів, що проводять розслідування у сфері корупції.

Заявка, що подається журналістами, має відповідати наступним  критеріям:

·  Розслідування відкриє нову важливу інформацію, яка представляє суспільний інтерес та розкриває факти корупції;

·  Розслідування базується на чіткій попередній домовленості про оприлюднення не менш ніж в одному виданні або ТРК (бажано – у кількох ЗМІ);

·  Журналіст(и), який проводитиме розслідування, вже має доступ до ключової  інформації (джерел, документів), а доступ до додаткової інформації є достатньо вірогідним;

·  Розслідування не передбачає виникнення неприпустимих ризиків для журналістів та ЗМІ;

·  Журналіст(и), працюючи над розслідуванням, суворо дотримується професійних та етичних стандартів;

·  Результати розслідування будуть оприлюднені у прийнятний термін; 

·  Журналісти/редактори, які мають відношення до розслідування, надішлють  підготовлені матеріали на попередню юридичну експертизу з метою уникнення  конфліктів із законом та правових наслідків;

·  Бюджет розслідування відповідає параметрам програми індивідуальних грантів. 

 

Заявки розглядаються та ухвалюються Експертною Радою, яка засідатиме кожного місяця. Перше засідання Експертної Ради відбудеться на початку грудня 2007 року, а останнє засідання Ради заплановане на початок квітня 2008 року. Отже, прийом заявок на підтримку проектів розслідувань розпочато вже сьогодні, а останній термін подачі заявок орієнтовно – 31 березня 2008 року. Очікується, що всі профінансовані Програмою розслідування будуть завершені та оприлюднені до кінця липня 2008 року.

Орієнтовна гранична сума гранту для журналістів друкованих видань та Інтернет-ЗМІ не перевищує 1000 доларів США, для журналістів ТРК – 2000 доларів США (податки розраховуються Програмою окремо). У певних випадках Програма може робити виключення із цього правила. 

Пріоритет матимуть заявки на теми, пов’язані із фактами корупції в органах судової влади, регуляторної та дозвільної систем, у навчальних закладах, з порушеннями професіональних та етичних стандартів при наданні державних послуг. Проте, тематика підтримуваних розслідувань не вичерпується цим переліком пріоритетних сфер.

 

Проект „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні „Гідна Україна” (www.msi-action.org.ua) реалізує компанія Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI)  за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (АМР США) та Міжнародної корпорації «Виклики тисячоліття» (МСС). Проект розрахований на два роки і має на меті підтримку незалежного громадського моніторингу та суспільних інтересів в пріоритетних сферах боротьби з корупцією, які були виявлені урядом України в рамках програми співпраці з Корпорацією «Виклики тисячоліття». Проект «Гідна Україна» складається з трьох основних компонентів: 1) підтримка представлення та захист суспільних інтересів; 2) журналістські розслідування та інші антикорупційні ініціативи з боку ЗМІ; 3) моніторинг стану корупції й результатів антикорупційних ініціатив українського уряду та організацій громадянського суспільства.

 

 

 Поділитися