MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Громадянського Конституційного Комітету

28.12.2007   
з приводу Указу Президента щодо створення Національної конституційної ради

Громадянський конституційний комітет вітає наміри Президента України вирішити у наступному році проблему конституційної кризи через підготовку та ухвалення нової редакції Конституції України.

Сьогодні провести успішну конституційну реформу без широкого громадського обговорення та безпосередньої участі політично незаангажованих експертів неможливо. Адже саме громадяни мають сформувати суспільне замовлення на нову Конституцію. Нову редакцію Конституції мають створити не політики, а громадянське суспільство через своїх повноважних представників. Саме громадяни України мають бути дійовими особами конституційного процесу, саме вони, як засновники держави, мають зафіксувати свої права й обов’язки, виробити правила власної самоорганізації, принципи організації системи управління державою та загальні рамки для діяльності політиків. Тільки у такому разі Конституція буде ефективною – її будутуть дотримуватися усі, і політики, і громадяни.

Разом з тим, заявлені плани Президента щодо Національної конституційної ради  можуть викликати непередбачену реакцію політичних опонентів. Щирість намірів Президента може потрапити під підозру громадськості через плутанину й принципове не розрізнення конституційної комісії (ради) і конституанти (асамблеї). Національна конституційна рада, уповноважена Президентом на розробку тексту проекту нової редакції Конституції, не просто не зможе, але й не повинна підміняти собою конституанту – орган установчої влади, прямо уповноважений для цього народом. Національна конституційна рада за своїм форматом не може взяти на себе роль конституанти, яким би не було в ній представництво, оскільки вона буде лише дорадчим органом при Президенті. Під критику не змістовного, а політично заангажованого характеру потрапить і текст проекту Конституції, яким би чудовим він не був.

Безумовно, мета Президента - ухвалення нової редакції Конституції України в інтересах суспільства - правильна, але, на наш погляд, запропонований шлях проведення конституційної реформи не зможе забезпечити досягнення цієї мети. Замість подолання конституційної кризи ми можемо отримати політичне протистояння на рівні конфлікту різних текстів проектів Конституції України й різних способів її ухвалення, та  в кінцевому рахунку загострення конституційної кризи. Натомість продуктивним шляхом для України у даній ситуації може бути співпраця Президента України з громадянським суспільством для реалізації ідеї установчої влади народу через Конституційну асамблею.

Ми вважаємо, що Президент України може виступити із законодавчою ініціативою  внесення змін до нині чинної Конституції України щодо виключного права народу на ухвалення нової редакції Конституції України через скликання установчих конституційних зборів – Конституційної Асамблеї. Отже метою діяльності Національної конституційної ради має бути вироблення механізму реалізації установчої влади народу при ухваленні нової редакції Конституції України.

Ухвалення Конституції через механізми Конституційної асамблеї та референдуму має виключити конфронтацію між коаліцією та опозицією у Верховній Раді України, оскільки це дозволить їм зберегти своє політичне обличчя перед виборцями, адже у цій справі немає переможців та переможених, але є нові однакові для всіх правила політичної діяльності. Це складний шлях, але він вже довів свою спроможність у багатьох країнах за різних історичних обставин.

Звертаємося до громадян України із закликом взяти найактивнішу участь у новому конституційному процесі. Конституція – це занадто важливо, щоб довіряти її лише політикам!

 

Члени Громадянського конституційного комітету:
Олексій Гарань, Володимир Горбач, Євген Захаров,
Юрій Збітнєв, Ігор Когут, Ігор Коліушко, Віктор Мусіяка,
Анатолій Пінчук.

Контакт: 80674465363, [email protected]

 Поділитися