MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Росія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТРосійсько-українська війна: що таке фільтрація?Міжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоІл-76, масований обстріл, незаконне всиновлення українських дітей — підсумки тижняЗвіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораСвятвечір у Херсоні, суди над українськими полоненими, хімічна зброя — підсумки тижня75 років Конвенції про запобігання геноциду. Чи вона ще працює?Етичний потенціал та етична потужність України: метапідхідУкраїнці та кордони. Підсумки тижняЗаява Міжнародної Асоціації Меморіал у зв’язку з подіями в Нагірному КарабахуМешканці Харківщини отримують 426 млн компенсації за пошкоджене майноЗахистити правозахисника. Підсумки тижняВакансія: Менеджер проєктів у Харківській правозахисній групіВивеземо на лінію розмежування й не видамо ліки: як російські окупанти змушують мешканців Лазурного отримати російський паспортЕсе про свободу. Український Католицький Університет. Юридична школа. 2023 р.Ракетний удар по Первомайському: російські військові поранили 12 дітей і повибивали вікна та двері у будинках Російські військові облаштовують свої шпиталі у колишніх дитячих таборахДитинство під прицілом — підсумки тижняРФ порушує права українських дітей на ідентичність та возз’єднання з сім’єюУ сховищі донька дбала про іграшку

У житті завжди є місце для школи

15.01.2008   
Юрій Чумак

Щоб удосконалити свої знання та навички. У цьому переконані правозахисники, які навчалися у VIII школі з прав людини, організованій Харківською правозахисною групою.

В її роботі прийняли участь 31 молодих за віком та за духом правозахисників з усіх регіонів України, що пройшли конкурсний відбір з майже 80 заявників. У передмісті Харкова, на базі відпочинку, 11-14 січня 2008 вони навчалися за насиченою та різноплановою програмою, що включала такі питання:

- концепція прав людини;
- українська Конституція в сучасному контексті;
- відкритість інформації як універсальна вимога;
- роль Європейського суду з прав людини;
- захист прав людини неурядовими організаціями;
- захист прав пацієнтів;
- проведення правозахисних акцій та кампаній;
- основи фандрейзингу правозахисних організацій.

Розглядалася й інша правозахисна тематика. В якості викладачів перед слухачами Школи виступили кваліфіковані спеціалісти, що мають великий досвід правозахисної діяльності – співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, завідуюча громадською приймальнею ХПГ Людмила Клочко, викладач Національної юридичної академії України, конституційний експерт ХПГ Всеволод Речицький, адвокат ХПГ Аркадій Бущенко, експерт ХПГ з медичних питань, кандидат медичних наук Андрій Раханський.

Фактично після кожного блоку тренінгового матеріалу слідувала робота в групах, де слухачі активно обговорювали проблемні питання, ділилися досвідом, подекуди – вступали в диспути. Іноді, навіть після закінчення занять, учасники не розходились, а продовжували обговорення до пізнього вечора.

Так, велику зацікавленість викликала тема «Правозахист і мас-медіа». Журналісти, що були серед учасників Школи, розкривали секрети того, як краще організувати співробітництво НУО з засобами масової інформації. Говорили й про можливі спільні проекти: висловлювались думки щодо необхідності створення правозахисної газети, підготовки телевізійних проектів на правозахисну тематику. При цьому ставилася вимога, щоб висвітлення теми прав людини в ЗМІ не було таким скучним та камерним, як це часто буває зараз.

Новим у роботі Школи було включення у програму питання прав пацієнтів, що зустріло інтерес всіх слухачів, адже, кожен у своєму житті може опинитися на лікарняному ліжку, але далеко не всі мають необхідний обсяг знань з цього питання.

Також вперше докладно обговорювалась проблематика відстоювання культурних прав, яку підняли самі слухачі Школи. Олексій Бритюк з «Луганської археологічної спілки» розповів про досвід роботи із захисту пам’яток археології та архітектури.

З інтересними ідеями щодо підготовки юристів для роботи в НГО виступила Дар’я Каленюк з харківської «Фундації регіональних ініціатив». Певні лідерські якості виявила Ольга Леміш (Веснянка) – активістка «Міжнародної Амністії», яка часто задавала тон у дискусіях та виступах. І вже після закінчення роботи Школи активно взялася за організацію розсилки між її учасниками.

Власне, всі «школяри» проявили себе з найкращої сторони. Вони набули системних знань та навичок правозахисної діяльності, обмінялися досвідом, знайшли нових друзів та отримали можливість встановити партнерські стосунки між своїми організаціями.

 

Дивись також:

VIII Школа з прав людини

 

ФОТО Юрія Чумака 

 Поділитися