MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проект «Разом - за права пацієнтів!»

22.01.2008    джерело: www.civicua.org
23 січня 2008 року у Вінниці – прес-конференція з нагоди початку роботи проекту. Прес-реліз
23 січня 2008 року у Вінниці відбудеться прес-конференція з нагоди початку роботи проекту „Разом – за права пацієнтів!”


Проект передбачає співпрацю організацій пацієнтів, медичних працівників та правозахисних громадських організацій спрямовану на забезпечення ефективного захисту прав осіб, які звертаються за наданням медичної допомоги до мережі закладів охорони здоров‘я у Вінницькій області. Проектною діяльністю передбачається: відкриття громадської приймальні по наданню пацієнтам безкоштовних консультацій з правових питань, проведення семінарів для лікарів та юристів, існування консультаційного пункту з питань медичного права для медпрацівників, залучення до вирішення проблем порушень прав пацієнтів організаторів охорони здоров’я, медпрацівників, правозахисників, пацієнтські організації, юристів, журналістів.
Проект виконується благодійним фондом „Позитив” спільно з Вінницькою правозахисною групою і Асоціацією кардіологів серце м.Вінниці.

Проект спрямовано на вирішення надзвичайно актуальної проблеми – забезпечення ефективного захисту прав пацієнтів – споживачів медичних послуг в Україні. Організація вітчизняної системи охорони здоров‘я сприяє масовим та систематичним порушенням прав пацієнтів. Щороку до правозахисних організацій, юристів та адвокатів, в пацієнтські організації надходять сотні скарг на порушення прав людини в ході надання медичної допомоги. Серед найпоширеніших порушень прав людини та специфічних прав пацієнтів називаються порушення права на приватність, недотримання принципу інформованої згоди на медичне втручання, обмеження пацієнтів в інформації про стан власного здоров‘я, розголошення медичної конфіденційної інформації, порушення конституційного права на безоплатну медичну допомогу, обмеження у виборі лікуючого лікаря і медичної установи тощо. Частково вказані порушення прав людини відбуваються тому, що є недосконалою законодавча база (особливо підзаконні акти та національні стандарти надання медичної допомоги), частково – тому, що пацієнти не знають про гарантовані законом права та свободи та механізми їхнього захисту , частково – тому, що медичні працівники не пройшли відповідних тренінгів та навчань. Саме тому проектною діяльністю окрім надання юридичної допомоги пацієнтам передбачена консультативна і просвітницька робота серед медпрацівників у вигляді семінарів та надання їм консультативної допомоги з питань захисту прав людини під час надання хворим медичної допомоги.

Реалізація вказаного проекту сприятиме зміцненню захищеності прав пацієнтів через посилення юридичного захисту прав людини, освітню та адвокаційну діяльність, провайдерами яких виступлять неурядова правозахисна організація, пацієнтська НУО та медична професійна асоціація.


Контактні телефони: 695739, (067)2846450, (097)4897988.
e-mail: [email protected], [email protected], [email protected]



Джерело : Вінницька правозахисна група

Автор : Віктор Ролік

Додатки : Прес-реліз ( doc-file (74.24 kb) )
 Поділитися