MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Жодних підстав для повторного арешту Гангана немає

24.01.2008    джерело: www.pravda.com.ua

Замостянський райсуд Вінниці відмовив у повторному арешті російського дисидента Михайла Гангана з метою подальшої його екстрадиції.

Відповідне рішення суд прийняв у середу, розглянувши подання Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України у Вінницькій області про дачу згоди на тимчасовий арешт Гангана, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Суд узяв до уваги, що затримання росіянина на початку січня 2008 року проходило із порушенням установленої процедури.

А в самому арешті не було необхідності, оскільки навіть російський суд, що засудив Гангана в 2004 році, характеризував його з позитивного боку.

Адвокат Гангана Людмила Романюк повідомила під час судового засідання, що її клієнт подав до Європейського суду з прав людини заяву з проханням визнати його політичним біженцем.

"Є підстави сподіватися на позитивне рішення суду. Адже по двох аналогічних справах про колишніх однопартійців Гангана, що брали участь у "Марші незгодних" у Самарі в травні 2007 року під час проведення саміту Росія-ЄС, він уже прийняв такі рішення", - сказала вона.

Сторона обвинувачення в українському суді так само визнає, що Ганган не є небезпечним для українського суспільства, тому що не бере участь у політичному житті країни і не був викритий у здійсненні карних злочинів.

Під час суду представник УБОЗ заявив, що затримання російського громадянина проводилося лише з тієї причини, що він знаходиться в міжнародному розшуку.

При цьому можливість прямих контактів між правоохоронними органами Вінниці і Самари виключалася.

Ганган стверджує, що у випадку його екстрадиції в Росію його очікує не тільки три роки в’язниці, але і фізичне насильство.

Адже один з його "поплічників" - Юрій Червочкін - був побитий до смерті невідомими людьми. А погрози фізичної розправи надходили і на його адресу.

За таких обставин, за словами адвоката, українські юристи повинні дотримуватися Європейської конвенції "Про видачу правопорушників" від 1957 року, що забороняє арешт негромадян країни перебування з метою їх екстрадиції на батьківщину з політичних мотивів.

А фактично суд Вінниці визнав Гангана дисидентом і прийняв відповідне рішення.

Як відомо, 11 січня Апеляційний суд Вінницької області розглянув апеляційну скаргу на постанову Замостянського райсуду Вінниці про дачу згоди на тимчасовий арешт Гангана, скасував це рішення і звільнив Гангана з-під арешту.

 Поділитися