MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія знову кидає недогодних у психушку?

06.02.2008    джерело: www.pravda.com.ua

Кандидата в депутати від коаліції "Інша Росія" Романа Ніколайчика, який виступав проти Кремля, тримають у психіатричній клініці.

Про це пише британська газета "The Times" у статті, переклад якої приводить Инопресса.ру.

27-річного юриста Ніколайчика затримали у Твері, у 100 милях (160 км) до півночі від Москви. Він очолює місцеве відділення коаліції. Крім того, Роман є членом монархічного руху "Арес".

Спочатку міліціонери його допитали з приводу його політичної діяльності, а потім відправили в лікарню для душевнохворих.

За словами прес-секретаря московського відділення руху "Арес" Євгенія Свєтовідова, активісту намагалися приписати обвинувачення в замаху на убивство, а потім викликали лікаря, який визнав його психічно нездоровим.

"Усвідомлюючи очевидну абсурдність сфабрикованого обвинувачення і розуміючи, що справа попросту розвалиться, спецслужби вирішили застосувати щодо Ніколайчика каральну психіатрію, і його поклали в психіатричну клініку", – сказав Свєтовідов.

"Цей процес має відверто політичний підтекст, а причиною його є політична позиція Ніколайчика і його участь у коаліції "Інша Росія", - додав він.

Ніколайчика, у якого вдома залишилися дружина і троє дітей, тримають в ізоляторі психіатричної лікарні імені Литвинова в селищі Бушарево Тверської області. Друзі і родина зв’язатися з ним не можуть.

Він брав участь у всіх мітингах протесту, так званих "Маршах незгодних", що проводилися "Іншою Росією" минулого року.

За словами Свєтовідова, спецслужби неодноразово чинили на Ніколайчика тиск, щоб той залишив рух.

Раніше влітку інша активістка "Іншої Росії" Лариса Арап проти своєї волі провела 46 днів у психіатричній лікарні.

Арап розповідала, що її обколювали ліками. Після того, як журналістка написала статтю, у якій розповідалося про погане поводження з дітьми в тій самій мурманській клініці, куди її заточили, на її адресу почали надходити погрози.

Після масових акцій протесту Арап випустили, але лікарі попередили її, що якщо вона буде розповідати про "лікування", її запроторять на невизначений термін.

49-річна Арап була арештована під час огляду, необхідного для одержання прав водія.

Каральна психіатрія широко застосовувалася в СРСР і дозволяла оголошувати дисидентів божевільними й у такий спосіб затикати їм рот.

06.02.2008

 Поділитися