MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звільнення від відбування покарання за станом здоров’яЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31Тюрма за лайки? Як в Україні карають за виправдовування російської агресії‘Більшість була за смертну кару’. Євген Захаров розповідає, як в Україні скасовували покарання смертюПрезидент підписав законопроєкт, що впроваджує новий вид покарання — пробаційний наглядЗвіт за результатами моніторингового візиту до Івано-Франківської установи виконання покарань №12 Заявление Международной Ассоциации Мемориал в связи с событиями в Нагорном КарабахеЗаява Міжнародної Асоціації Меморіал у зв’язку з подіями в Нагірному Карабаху‘Відсутність паліативної допомоги та нестача лікарів’, — звіт за результатами моніторингового візиту до Львівської установи виконання покарань №19 ‘Россияне бездумно уничтожают все вокруг’, — Мария Карандюк, Залесье ‘Навіть наявність доказів не гарантує покарання винних у катуванні’ — Геннадій ТокаревУ 18 установах виконання покарань засуджені протягом півтора року жодного разу не зверталися до Омбудсмана ‘Роcіяни бездумно знищують усе навкруги’, — Марія Карандюк, Залісся Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Житомирська установа виконання покарань (№8)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Івано-Франківська установа виконання покарань №12’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Закарпатська установа виконання покарань (№9)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Львівська установа виконання покарань (№19)’Звільнення від відбування покарання у зв’язку із тяжкою хворобою — системна проблема, що потребує вирішення‘Я зрозумів, що росіяни вживатимуть до Бородянки каральних заходів’

Комуністи ініціюватимуть референдум про страту

08.02.2008    джерело: www.kreschatic.kiev.ua
Олександр Голуб зазначив, що цей законопроект передбачає вищу міру покарання як виняткову

Після того, як була скасована страта, кількість навмисних вбивств в Україні зросла більш ніж вдвічі. Про це заявив народний депутат від Комуністичної партії України Олександр Голуб, коментуючи законопроект, який ініціюється ним і лідером КПУ Петром Симоненко про застосування вищої міри покарання, тобто страти, за навмисне вбивство, повідомляє ІнтерМедіа Консалтинг

“Проаналізувавши конкретні дані, результати відміни страти, я хотів би сказати, що стало очевидним, що навмисні вбивства в Україні збільшилися більш ніж вдвічі. Фактично, за ті роки - з 1991 по 2006 - у країні було 70 тисяч навмисних вбивств. Такого не було ні в які роки, поки така норма, як страта, діяла. Тобто це був передчасний крок, і він став причиною тієї сумної статистики”, - зазначив політик.

Коментуючи репліку, наскільки гуманним і демократичним буде введення такої норми, Олександр Голуб зазначив: “Коли ми говоримо про гуманізм щодо тих людей, які зробили лиходійство, то чому ми не говоримо про гуманізм щодо їх жертв і родичів? Ми стикаємося з ситуацією, коли люди, які страждають від злочинів щодо їх сімей, за свій рахунок утримують злочинців на державному забезпеченні. Тобто люди утримують на своєму забезпеченні вбивць своїх родичів. Це справедливо?”

Він також нагадав, що у світі майже 120 країн, у яких страта діє, - це і Японія, і США, і цілий ряд провідних держав, “яким ніхто не говорить про відсутність демократії”.

“Нам багато говорять про наші зобов’язання перед міжнародними партнерами. Але я думаю, що у нас повинно бути більше відповідальності перед нашими громадянами. Тому що наші громадяни ходять не по коридорах Євросоюзу, а по реальних парках, вулицях, де їх або їх родичів ґвалтують, вбивають. І ухвалюючи рішення, ми винні, перш за все, виходити з власних інтересів”, - акцентував парламентарій.

Він також зазначив, що цей законопроект передбачає вищу міру покарання як виняткову. Він також обмежує це покарання: цей захід не може застосовуватися до тих, кому не виповнилося 18 років, або до тих, хто старше 65 років, або до вагітних жінок і ін.

Також у законопроекті вводиться певний термін вироку.

Наприклад, якщо була судова помилка, то законом надається можливість її виправити: “Не відразу виконується смертний вирок”.

Олександр Голуб також зазначив, що у проекті закону мовиться про те, що страта буде введена в Україні тоді, коли почне працювати суд присяжних.

“Ми вважаємо, що якщо розглядається питання про можливість введення вищої міри покарання, то це повинен приймати суд присяжних, суд першої інстанції. Це ж не означає, що вже завтра буде ухвалено таке рішення”, - пояснив співбесідник ІМК.

На питання, чи буде фракція КПУ ініціювати проведення опитування щодо думки жителів країни про те, щоб таку міру покарання ввести, Олександр Голуб відповів так: “Ми за. Я хотів би сказати, що це абсолютно не популістське рішення. Річ у тому, що таке рішення ухвалювалося на вимогу виборців. І ми упевнені, що якщо ми проведемо цей референдум, то більшість проголосує за те, щоб рішення про введення страти було ухвалене”.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 6 лютого на своєму засіданні розглянув проект закону про застосування вищої міри покарання, тобто страти, за навмисне вбивство. Законопроект був запропонований народними депутатами, членами фракції Комуністичної партії України Петром Симоненко і Олександром Голубом. У комітеті ухвалили рішення рекомендувати розгляд цього законопроекту у першому читанні.

Страта відповідно до сучасних понять про закон суперечить Конвенції про права людини. Нагадаємо, що зараз у світі налічується 129 країн (серед них Україна), які відмінили страту у законі або на практиці, і всього 68 країн, які застосовують цю міру покарання. За даними "Міжнародної Амністії", у 2006 р. щонайменше 1591 людина були страчені  25 країнах і як мінімум 3861 людина були засуджені до смерті у 55 країнах.

З 1990 року страту відмінили повністю близько 40 країн і територій, зокрема Азербайджану, Албанії, Анголи, Вірменії, Болгарії, Великобританії, Угорщини, Гонконгу, Греції, Грузії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Кіпру, Кіт д’Ивуар, Литва, Маврикій, Мальта, Мексика, Мозамбік, Молдова, непал, Парагвай, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Туркменістан, Україна, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Швейцарія, Естонія і ЮАР.

До середини 2007 р. 89 країн відмінили страту за всі злочини. Ще 10 країн зберегли її тільки для окремих, особливо тяжких, злочинів, здійснених у військовий час, виключивши можливість призначення страти за так звані загальнокримінальні злочини. 30 країн відмінили страту на практиці, тобто не приводили смертні вироки у виконання останні 10 років, і збираються і надалі дотримуватися мораторію, або офіційно оголосили про введення мораторію на виконання смертних вироків.

 Поділитися