MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Екологи проти сховища у Чорнобильскій зоні

10.02.2008    джерело: www.maidan.org.ua
Замість спорудження централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива, екологічні організації пропонують будувати сховища біля кожної атомної електростанції окремо

Громадські організації стурбовані заявами керівництва "Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" про розгляд проекту будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) в Чорнобильській зоні.
Замість спорудження централізованого СВЯП екологічні організації пропонують будувати сховища біля кожної атомної електростанції окремо. Це має зменшити ризик для населення від перевезень радіоактивних матеріалів по території країни. Така можливість розглядалася і не була значно дорожче ніж створення центрального СВЯП.
«Ми не можемо змиритися з тим, що «Енергоатом» пропонує перетворити Чорнобильську зону на могильник для радіоактивних відходів, яким по суті є відпрацьоване ядерне паливо, - каже Дмитро Хмара з Національного екологічного центру України, – Кожна станція має відповідати за відходи, які вона створює, а не перекладати цю відповідальність на державу.»
Зважаючи на вплив запропонованого будівництва на населення усієї країни, екологи наполягають на проведенні громадських слухань у Києві.
«Складається враження, що НАЕК "Енергоатом" намагається провести слухання лише зі своїми співробітниками у місті Славутичі. Таке рішення не може бути прийнято без повноцінного громадського обговорення, якого енергетики всіляко намагаються уникнути,» - наполягає Хмара.
За додатковою інформацією звертайтеся:
Дмитро Хмара, Національний екологічний центр України
[email protected], 8 (044) 5070616

 Поділитися