MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Меджліс вимагає порушити кримінальну справу щодо депутатів Сімферополя

28.02.2008    джерело: www.crimea.unian.net
Про це Рефат Чубаров заявив, коментуючи сьогоднішнє рішення міськради, яким ділянку в Сімферополі, де мусульмани вимагають виділити землю під Соборну мечеть, визнано лісопарковою зоною

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вимагає порушити кримінальну справу щодо посадовців і депутатів Сімферопольської міської ради.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Меджлісу, про це Р. Чубаров заявив, коментуючи сьогоднішнє рішення міськради, яким ділянку в Сімферополі, де мусульмани вимагають виділити землю під Соборну мечеть, визнано лісопарковою зоною.

На думку Р.Чубарова, «той фарс, який розгортається зараз у стінах Сімферопольської міськради, вступає у вкрай небезпечну фазу». «Зараз на цій сцені вже має з’явитися прокурор АР Крим і порушити кримінальну справу щодо посадовців і депутатів Сімферопольської міської ради», - заявив перший заступник голови Меджлісу. За його словами, «міськрада цинічно ігнорує рішення Господарського суду АРК, згідно з яким під Соборну мечеть повинні були виділити ділянку на вулиці Ялтинській, 22 і укласти договір оренди на неї». «У виділенні землі знову відмовлено, і ті, хто ухвалив таке рішення, повинні нести відповідальність», - наголосив Р.ЧУБАРОВ.

Перший заступник голови Меджлісу кримських татар не виключив, що подібними діями мер Сімферополя Геннадій Бабенко навмисно посилює напруженість, аби продемонструвати себе «захисником немусульманського населення Криму». «Попри таке рішення міськради, Меджліс кримськотатарського народу спільно з Духовним управлінням мусульман Криму продовжить акцію «Від кожного мусульманина - по каменю», - наголосив Р.Чубаров. - Уже зараз зібрано більш як 64 тис. каменів для будівництва майбутньої мечеті, а через тиждень, їх уже буде не менш як 100 тисяч».

Як повідомляв УНІАН, питання про виділення ділянки під будівництво Соборної мечеті в Сімферополі не вирішується впродовж багатьох років.

10 січня 2008 року на сесії міськради було ухвалено рішення виділити під мечеть ділянку на вулиці Луговій, 6 замість ділянки на вулиці Ялтинській, 22, як планувалося раніше. Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) висловило обурення з цього приводу і звернулося до суду, а прокуратура Криму винесла протест на рішення міськради.

12 лютого на вулиці Ялтинській почалася акція ”від кожного мусульманина – по одному каменю”. У міськраді Сімферополя назвали акцію кримських татар несанкціонованою, заявивши, що фактично проходить захоплення землі.

15 лютого Господарський суд АРК зобов’язав міськраду в десятиденний термін укласти з ДУМК договір оренди ділянки площею 2,7 га по вулиці Ялтинській, 22 для будівництва мечеті.

Відмова міськради виділити мусульманам земельну ділянку по вулиці Ялтинській, 22 для будівництва мечеті є «чистісінької води провокацією», вважає виконуючий обов’язки начальника Головного управління МВС України в Криму Микола Іллічов. «Це чистісінької води провокація (дії міськради – УНІАН). Вони говорять зараз, що там (на вул.Ялтинській, 22 - УНІАН) захоплення. І що, ви думаєте, міліція піде туди звільняти цю ділянку? Та ніколи! Тому що беззаконня з боку міської ради», - заявив М.Іллічов.

Сьогодні міськрада ухвалила рішення «на прохання жителів» і на підставі колективного звернення ряду установ визнати лісопарковою зоною ділянку землі по вулиці Ялтинській, 22 і прилеглу до неї територію. Міськрада, задовольнивши протест прокуратури, відмінила рішення про виділення ділянки землі під мечеть по вулиці Лугова, 6 (оскільки мусульмани не просили владу виділити їм цю землю). При цьому міськрада порекомендувала ДУМК подати заявку на отримання землі по вулиці Луговій, 6 для будівництва мечеті.

 Поділитися