MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Свобода слова перемогла: українським ЗМІ більше не вручатимуть премію «Вільна преса Східної Європи»

29.02.2008    джерело: www.telekritika.kiev.ua
Лауреатами премій імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» у 2008 році стали три газети, інтернет-портал і три журналісти з Росії, Білорусі та Азербайджану. У 2008 році у конкурс вперше не були включені українські ЗМІ

Німецький фонд ZEIT-Stiftung (Гамбург) разом із норвезькими партнерами з фонду Fritt Ort (Осло) у 2008 році присудив сім премій імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи». Лауреатами стали три газети, інтернет-портал і три журналісти з Росії, Білорусі та Азербайджану, повідомляє ZEIT-Stiftung.

Вручення премій відбудеться 19 травня у Гамбурзі. Їх отримають російські газети «Новое время» (Москва) і «Мой город без цензуры» (Ханти-Мансійськ), білоруський тижневик «Газета Слонимская» та інтернет-портал «Ежедневник», а також журналісти Вікторія Івлєва (Москва), Єлєна Ларіонова (Мурманськ) та Рауф Міркадиров (Баку).

Як зазначив голова правління фонду ZEIT-Stiftung Маркус Бауманнс, премія Ґерда Буцеріуса залишається конче необхідною: «В Білорусі, Росії і Азербайджані ... зростає тиск на журналістів, їм створюються численні перешкоди в роботі».

У 2008 році у конкурс вперше не були включені українські ЗМІ. Міжнародне журі мотивувало своє рішення позитивним розвитком українських мас-медій після Помаранчевої революції і особливо відзначило важливі зрушення у галузі свободи слова в Україні. Фонд ZEIT-Stiftung присуджує премію імені Ґерда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» з 2000 року. Її лауреатами стають журналісти і видання, які мужньо виступають на захист вільної  преси, свободи слова і ліберального громадянського суспільства у тих посткомуністичних країнах Східної Європи, де існують значні проблеми в галузі свободи преси. З 2004 року премія присуджується у співпраці з норвезьким фондом Fritt Ort.

Серед українських мас-медій за час існування премій її лауреатами були тижневик «Дзеркало тижня», газети «Високий замок», «Експрес» (обидві Львів), «Молодий буковинець» (Чернівці), а також інтернет-видання «Українська правда».

 Поділитися