MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Система виконання судових рішень в Україні не відповідає стандартам ЄС

03.03.2008    джерело: minjust.gov.ua

Існуюча в Україні система виконання судових рішень не відповідає стандартам, прийнятим у державах - членах ЄС. Такі висновки українських та міжнародних експертів були оприлюднені сьогодні в Міністерстві юстиції України у ході «круглого столу» з питань запровадження в Україні недержавних форм виконання судових рішень. Дослідження здійснювалося за участю експертів Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID), TACIS, Світового банку, МВФ, Ради Європи та інших фахових та експертних організацій.

Як зазначається в оприлюднених у ході «круглого столу» висновках, в Україні необхідно провести системну реформу органів, що здійснюють примусове виконання судових рішень.

При цьому, однією з причин незадовільного функціонування системи виконання судових рішень експерти називають дефектність системи права в Україні. Серед недоліків, зокрема, відзначається недосконала система законотворення, коли закони розробляються особами, які представляють інтереси політичного чи економічного сектору і не є професійними розробниками правових норм.

Крім того, експерти відзначають суперечності та колізії правових норм. В тому числі, коли підзаконні акти виходять за межі ідей, закладених у Конституції та законах. Незадовільним, на думку експертів, є також судове тлумачення правових норм, коли судді обмежуються буквальною передачею змісту, уникаючи з’ясувати «дух закону», а також відсутність єдності у правозастосуванні.

Ці причини, на думку експертів, заважають здійснити докорінне реформування системи виконання рішень судів в Україні вже сьогодні.

Разом з тим, у коротко- та середньотерміновій перспективі Україні рекомендується вжити низку заходів у 9 напрямках. Зокрема:

щодо принципів відбору кандидатур на посади державних виконавців;

щодо впорядкування повноважень державних виконавців;

щодо механізмів контролю за діяльністю державних виконавців;

щодо доступу державних виконавців до інформації про банківські рахунки боржника;

щодо забезпечення можливості звернення стягнення на рухоме і нерухоме майно боржників, зокрема, державних підприємств;

щодо усунення правових можливостей для боржника уникнути виконання судових рішень;

щодо розмежування процедур виконання судових рішень у порядку виконавчого провадження та провадження у справах про банкрутство;

щодо процедури проведення публічних торгів з продажу арештованого та конфіскованого майна;

щодо створення Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень.

У ході «круглого столу» відбувся також обмін думками щодо запровадження в Україні приватних форм виконання судових рішень, що, на думку експертів, може підняти виконання рішень судів на якісно новий рівень.

Прес-служба Міністерства юстиції України

 Поділитися