MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мін‘юст пропонує зняти незаконні грифи «Не для друку» та «Опублікуванню не підлягає» з 1016 актів Кабміну

04.03.2008    джерело: minjust.gov.ua

Міністерство юстиції підготувало проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про скасування обмеження доступу до деяких актів Кабінету Міністрів України, виданих у 1991–2005 роках». Про це повідомив Міністр юстиції України Микола Оніщук.

За словами Міністра, згаданим проектом розпорядження передбачається скасувати позначки «Не для друку» з 1009 актів Кабінету Міністрів України та позначки «Опублікуванню не підлягає» з 7 актів Кабінету Міністрів України.

Ці акти стосуються питань розробки спеціальних технологій, матеріального резерву, експорту товарів, боротьби з нелегальною міграцією, підтримання режиму державного кордону України і прикордонного режиму тощо.

Микола Оніщук повідомив, що загалом протягом 1991 – 2005 років Кабінетом Міністрів було видано 1410 постанов та розпоряджень з грифами (позначками) обмеження доступу «Не для друку» та «Опублікуванню не підлягає». Подібні грифи, наголосив Міністр, не передбачені законодавством України, а отже, їх застосування порушувало права громадян на доступ до правової інформації, суперечило нормам Конституції України, Закону України «Про інформацію» та Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

З огляду на наведене Міністерством юстиції було порушено перед Кабінетом Міністрів України питання про неправомірність використання зазначених грифів.

Разом з тим, повідомив Міністр, з 286 із згаданих 1410 актів Кабінету Міністрів України Мін’юстом пропонується зняти позначки «Не для друку» і «Опублікуванню не підлягає» та надати гриф обмеження доступу «Для службового користування», оскільки вказані постанови та розпорядження стосуються питань оборони, національної та економічної безпеки.

Крім того, за час підготовки проекту розпорядження більше 100 актів Кабінету Міністрів України, яким були встановлені вказані позначки, втратили чинність.

Найближчим часом, повідомив Микола Оніщук, проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про скасування обмеження доступу до деяких актів Кабінету Міністрів України, виданих у 1991–2005 роках» планується винести на розгляд уряду.

Прес-служба Міністерства юстиції України

 Поділитися