MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У лютому найбільше новин замовила Тендерна палата?

14.03.2008    джерело: www.telekritika.kiev.ua

Тендерна палата України найчастіше фігурує у матеріалах, які були зроблені з порушеннями стандартів актуальності, значущості та збалансованості, але показані в основних випусках новин загальнонаціональних телеканалів протягом лютого. Про це повідомляє журналістська ініціатива «Не продаємося!».

Незалежні експерти – Наталія Лигачова («Телекритика»), Вікторія Сюмар (Інститут масової інформації), Тарас Шевченко (Інститут медіа права) та Віталій Максимов («Дело») – зробили висновки за результатами моніторингу праймових випусків новин 10 телеканалів, які проводять учасники ініціативи.

 

У чиїх інтересах показано матеріал*

Скільки було показано

Тендерна палата

6

Енергоатом

1

Дніпроспецсталь

1

Держкомінформ

1

UniCreditGroup

1

Автоінтернешнл

1

 всього

11

*Розшифровки усіх матеріалів ви зможете прочитати тут.

«Попри те, що кількість замовних матеріалів не видається такою значною, лютий вкотре засвідчив, що як тільки з’являється замовник, практично всі канали радо відгукуються. Попри те, що журналісти і редактори знали, наскільки неоднозначна проблема держзакупівель, на провідних каналах вийшли сюжети з абсолютно однобічним висвітленням даної теми на користь Тендерної палати», – сказала Вікторія Сюмар.

«Нам також кинувся в очі сюжет на телеканалі «Ера» про переваги переходу до цифрового телебаченні за моделлю, яку лобіює Нацрада. В ньому не було іншої точки зору. За нашою інформацією, за цей сюжет не були заплачені гроші, тому ми його не зарахували, але він також вводить в оману глядачів», - додав Віталій Максимов.

За кількістю підозрілих сюжетів випуски новин телеканалів розташувались так:

 

Новини

Кількість сумнівних матеріалів

Факти на ICTV о 18:45

5

Підсумки на Ері о 23:00

3

События на Україні о 20:00

1

Вчасно на НТН о 19:00

1

ТСН на 1+1 о 19:30

1

Репортер на Новому о 19:00

0

Новини на Першому національному о 21:00

0

Час новин на 5 каналі о 21:00

0

Подробности на Інтері о 20:00

0

Вікна на СТБ о 22:00

0

 

Експерти наголошують, що сюжети і повідомлення в новинах – не єдиний спосіб, у який продаються телеканали. «Наприклад,  від джерел відомо, що на одному з каналів в праймових новинах  гість може з’явитися виключно за гроші. Багатомільйонні контракти укладаються, щоб впливати на редакційну політику каналів у цілому, щоб купувати акценти. Відбувається і маніпулювання інформацією в інтересах власників – що ми маємо зараз, перш за все, на «Інтері» щодо висвітлення проблем газу. Особисто в мене є багато питань до ведучого «Подробностей» Руслана Сенічкіна», - сказала Наталія Лигачова.

Кампанія проти замовних матеріалів «Не продаємося!» стартувала на початку листопада, коли кілька десятків телеведучих, редакторів та кореспондентів телеканалів зобов’язалися не подавати такі матеріали до ефіру.

«Не продаємося!» запровадила щоденний моніторинг основних випусків новин 10 загальнонаціональних каналів. Метою моніторингу є виявлення замовних матеріалів та оприлюднення інформації про замовників та виконавців

 Поділитися