MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт Держдепартаменту США визнає стабільність основних політичних прав та громадянських свобод в Україні

17.03.2008    джерело: www.radiosvoboda.org
Петро Войцеховський

Вашингтон, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Звіт Державного департаменту США про міжнародний стан дотримання прав людини зазначає, що в Україні поважаються фундаментальні громадянські та політичні права, хоча забезпечуються вони, як і раніше, з суттєвими недоліками. Цей щорічний звіт, який оприлюднено у Вашингтоні, досліджує дотримання кожною країною своїх міжнародних зобов’язань у галузі прав людини.Звіти Державного департаменту про дотримання прав людини не порівнюють показники різних країн між собою, але свідчать про тенденції змін у межах кожної країни. Цього року серед країн, де порушення прав людини посилились, названо, зокрема, Росію, Пакистан, Іран, Бірму, Сирію, Зімбабве.

На відміну від них, в Україні засвідчено стабільність дотримання основних політичних прав та громадянських свобод.

Тут знову відбулися демократичні вибори, підтримуються свобода слова, свобода зібрань та інші базові принципи Всесвітньої декларації прав людини.

 

Крім досягнень, Україна має й недоліки

 

Водночас ці досягнення супроводжуються значними вадами та обмеженнями, мовиться у звіті. Стосовно недоліків у дотриманні Україною міжнародних норм в галузі політичних прав звіт, зокрема, зазначає, що досі не розкрито всю правду у справі політично мотивованого вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Судова система, хоча формально є незалежною, насправді перебуває під сильним впливом виконавчої влади. Суди та правоохоронні органи корумповані та неефективні. Умови утримання в’язнів не відповідають міжнародним стандартам. Дуже довгий час людей утримують в ув’язненні без судового вироку.

Великою проблемою залишається «дідівщина» – знущання над солдатами, яке призводило за останній рік навіть до смертельних випадків.

Стан громадянських свобод теж оцінений як не цілком задовільний. Наприклад, сьогодні українці можуть вільно критикувати свій уряд. Окремі утиски свободи преси не походили від центрального уряду країни. Але у 2007 році зафіксовані принаймні 22 випадки фізичних нападів чи погроз на адресу журналістів. Усі вони були скоєні або місцевими політиками, або організованими злочинними групами.

Недоліком громадянських свобод є непрозорість та корумпованість виконавчої та законодавчої влад. Звіт відзначає, що за даними опитувань, 67 відсотків українців упродовж року стикалися з проявами корупції державних службовців, а кожен четвертий громадянин особисто давав чиновникові хабара.

Деякі аспекти громадянських свобод досі навіть слабко усвідомлені в українському суспільстві. Наприклад, тут практично немає поняття академічної свободи – оскільки Міністерство освіти суворо контролює зміст навчальних програм та навчальних планів.

Нарешті, звіт вказує, що офіційна мінімальна зарплата в 460 гривень не забезпечує нормального рівня життя, до того ж чимало людей у тіньовому секторі отримують зарплату навіть меншу від мінімальної. Багатьом працівникам у 2007 році виплачували зарплату з великим запізненням.

Звіти Державного департаменту про дотримання прав людини в країнах світу готуються на завдання Конгресу США. Вони слугують підґрунтям для визначення американської зовнішньої політики стосовно окремих держав, включаючи торгівельні стосунки, надання допомоги та інші форми співробітництва.

На церемонії оприлюднення звіту державний секретар США Кондоліза Райс сказала: «Навіть за найкращих умов нелегко трансформувати ідеали демократії в ефективні демократичні інституції. Але попри всі труднощі, мужні борці за права людини не покладають зусиль. Вони дають натхнення і своїм співвітчизникам, і кожному з нас. Високі вимоги, які вони висувають, дають надію людям у всьому світі, які захищають свою свободу, свою гідність, свої права».
 Поділитися