MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

МВС пропонує створити спеціальну програму для боротьби з расизмом

02.04.2008    джерело: novynar.com.ua

У МВС висловлюють занепокоєння, що у зв’язку зі злочинами, які відбуваються проти іноземців в Україні, можуть виникнути загрози безпеці українцям за кордоном.

«Необхідно створити спільну програму Міносвіти, МВС, Мінсім’ї для того, щоб вести конкретну плідну роз’яснювальну роботу у цьому  напрямку (попередження й боротьби з проявами расизму в Україні)», – сказав заступник міністра внутрішніх справ Михайло Вербенський під час круглого столу в МВС.

Він закликав також Службу безпеки України, Міністерство закордонних справ і інші відомства підтримати їх у цьому напрямку.

«Турбують найбільше вбивства. 13 убивств в 2007 було скоєно, 5 проти африканців, 4 злочини розкриті. Щодо двох є обґрунтовані підозри, що ці злочини скоєно на ґрунті расизму», – зазначив Вербенський.

Він зауважив, що злочини на ґрунті расизму відбуваються й проти вихідців зі СНД.

Під час проведення круглого столу Вербенський закликав його учасників подати до МВС свої пропозиції про вирішенням проблеми прояву расизму в Україні.

Як повідомлялося, посли країн-членів Європейського Союзу закликали міністра юстиції Миколу Оніщука й міністра внутрішніх справ Юрія Луценка обговорити прояви ксенофобії й расизму, які фіксуються в Україні.

У лютому Європейська комісія проти расизму й нетерпимості Ради Європи закликала українську владу вдосконалити захист від дискримінації проживаючих в Україні людей неукраїнського походження.

В свою чергу, МВС ініціювало створення міжвідомчої робочої групи з питань протидії ксенофобії й расизму.

У березні 2007 року Україна приєдналася до заяви  Німеччини, яка головувала в Європейському Союзі, від імені ЄС, у якій закликала всі країни боротися з расизмом і дискримінацією.

На Глобальному форумі з протидії антисемітизму та расизму, який відбувся в лютому цього року в Єрусалимі, Україну звинуватили у сильних проявах ксенофобії, расової нетерпимості та антисемітизму.

Довідка «ПЛ»:

У 2004 р. країни-учасниці ОБСЄ, серед яких і Україна, взяли на себе зобов’язання «покращувати зусилля у проведенні для посадових осіб, зокрема співробітників правоохоронних органів, належного навчання щодо боротьби зі злочинами на ґрунті ненависті та їхнього попередження, та, з цією метою, розглянути питання щодо створення програм, які забезпечують таке навчання, а також взяти до уваги досвід Офісу з питань демократичних установ та прав людини (ODIHR) у цій сфері та ділитися найкращим досвідом».

На виконання цього положення Міністерство внутрішніх справ України встановило зв’язки з ODIHR, що входить до Варшавського офісу ОБСЄ, для подальшого впровадження програми боротьби зі злочинами на ґрунті ненависті ODIHR для працівників правоохоронних органів («Програма LEOP»).

За інформацією Управління моніторингу дотримання прав людини в ОВС, в червні цього року, на запрошення МВС України, має відбутися візит експертів ODIHR до нашої країни з метою оцінки національної ситуації щодо расизму та ксенофобії та укладення договору про співпрацю між МВС України та ODIHR.

 

Дивись також:

Харків’янин програв позов проти міліції щодо дискримінації за етнічною ознакою

Похож на иностранца? – правонарушитель!

 Поділитися