MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дещо про запровадження расової та релігійної толерантності в Україні

04.04.2008   
Інна Сухорукова

Я дуже зраділа, коли прочитала статтю Віти Татаренко «Побиття немовлят» або як «5 канал сектантів мочив», яка була опублікована на сайті http://maidan.org.ua/

Дійсно, і у мене це був нещодавно улюблений канал. Але одна така передача – як горезвісна «Проти всіх» з Христиною Бондаренко може перекреслити всі надбання цього каналу.

Марно чарівна пані Христина повторювала, що вона не підтримує нікого, а просто шукає правду. Коли пошук правди відбувається у прямому ефірі і демонструє, по-перше, печерне невігластво і журналістів, і експертів, а по-друге, – і це найстрашніше  – повну антитолерантність – це відверто шкідливо для суспільства.

Чому у передачі не брали участь фахівці – східнознавці та релігієзнавці? Адже у нас є Інститут близькосхідних досліджень, кафедра релігієзнавства у Київському університеті. І тоді б ніхто не плутав неформально-ісламський рух «Хізб-ут Тахрір» з вахабітами, Аль-Каїдою тощо, адже представники цього руху не були причетні до жодного теракту. А, припустимо, Хезбалла і Аль-Каїда позиціонують себе навпаки як ісламські ортодокси.

А може, тихенько закрадається думка, – треба було виправдати тих співробітників СБУ та МВС разом з кримськими суддями, які на замовлення друга України пана Карімова, вислали з Криму в лютому 2006 року на катування і неволю 11 узбеків – представників цього руху? Адже в Узбекистані цей рух в опозиції до правлячого режиму і, як такий, заборонений. Ця депортація у розквіті демократичних змін в Україні була першим гірким розчаруванням у щирості намірів наших демократів. Ще «краще» повелись на передачі «Проти усіх» з рухом «Фалунгунь». Експерти 5 каналу щось таке собі мекали про небезпечність східних оздоровчих психофізичних технологій для слов’ян, чомусь зосередившись тільки на Фалунгунь – і геть зовсім не згадуючи ані дуже розповсюджені психофізичні технології: йогу, цю-гунь тощо. Чому б так?  І знов закрадається і вже утверджується думка про замовників такої передачі. Нам відомо, що послідовників руху Фалунгунь переслідують в Росії. В Україні назвати ставлення нашої влади до цього руху переслідуванням – це дуже гучно. Але їм весь час заважають  співробітники і СБУ, і МВС. У пресі поширюються плітки про небезпечність цього руху. Коли це роблять у своїй пресі комуністи – нічого дивного немає. Вони собі захищають своїх китайських комуністичних братів по розуму, точніше по його відсутності. А от коли служба безпеки демократичної України не дає можливості послідовникам Фалунгунь проводити збори чи вправи на вільному повітрі, чи пікетувати Китайську амбасаду в Києві, – це викликає, м’яко кажучи, здивування.

Через чисельні скарги послідовників цього руху ми передивилися їхні засновницькі тексти – і, треба зазначити, що йога значно більше втручається у психологію її послідовників, ніж Фалунгунь. Цей рух не до вподоби китайським комуністам, бо він дуже поширений у Китаї, розглядається релігієзнавцями не як релігійна секта, а як варіант «цю-гунь», тобто  варіантом психофізичної технології. Послідовникам цього руху не заборонено сповідати будь-яку іншу релігію, чи не сповідувати ніякої. Вона дійсно суперечить тоталітаризму, бо пропагує толерантність і цінність людського життя. І ООН, і правозахисники, відомі у світі, постійно розповідають urbi et orbi про жахливі переслідування послідовників Фалунгунь в Китаї, про вбивства і знущання над мільйонами китайців тільки за те, що вони є послідовниками цього руху. Є переконливі докази того, що у цих людей вилучають органи, що вбивають жінок і дітей. Світ протестує проти цього. Біля китайських амбасад в Америці, Європі, Канаді проходять мітинги протестів проти порушення прав людини в Китаї. А Росія висилає послідовників Фалунгунь у Китай на тортури – зовсім так, як ми узбеків та чеченців. А найдемократичніший канал дуже чесних новин чомусь робить передачу, де один з експертів замість того, щоб говорити по суті, тобто як релігієзнавець, звинувачує послідовників Фалунгунь в ненависті до Китаю. А хто ж любить  китайських комуністів? Хто може підтримати їхнє нехтування правами людини? Певно, такі є, особливо серед комуністів.

Якби ця організація поставила своїм цільовим завданням тільки відстоювання прав людини в Китаї – хто має право їх засуджувати? Тому те, що послідовники Фалунгунь захищають права людини в Китаї – цілком справа їх сумління, і ніякого відношення до самого вчення  це не має. А ось те, що це було озвучене, як аргумент в передачі, яка присвячена сектам – це показово. Не секти, мабуть, турбують деяких з експертів, а легалізація відвертої травлі і послідовників Фалунгунь, і Хізб-ут Тахрір. Ситуацію з п. Каримовим ще можна зрозуміти – залежність від енергоносіїв робить нашу владу слухняними, як вівці. А от з Китаєм? Повторюю свій тезис, який я вже викладала у статті про пильну увагу наших «органів» до цієї організації: ми з Китаєм ще не межуємо, ми не маємо ані спільних кордонів, ані залежності від китайських  енергоносіїв. Чому ж ми так його боїмось? Чому наша держава про всяк випадок займає слабку позицію перед іншими державами, коли йдеться про права власних громадян? Чому з’являються такі не толерантні передачі на каналі чесних новин? І як це виховує наших громадян, які до цього не мали уявлення ані про Хізб-ут Тахрір, ані про Фалунгунь. Відомо усім хіба що про свідків Ієгови – але і це справа кожного – приставати чи не приставати на їхню агітацію.

Все це, як і багато інших моментів, про які я напишу іншим разом, не свідчить, що з правами людини в Україні ситуація змінюється на краще. За останні півтора року, мені здається,  ситуація погіршилась. І передача «Проти усіх» з приводу так званих «сект» – один із яскравих прикладів цього.

 Поділитися