MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Омбудсмен не зобов‘язаний інформувати про свою діяльність?

09.04.2008    джерело: maidan.org.ua
Таку відповідь Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради отримали представники громадських організацій на інформаційні запити щодо діяльності омбудсмена.

У лютому 2008 року представники десяти громадських організацій звернулися до омбудсмена із запитами, у яких просили надати письмову інформацію про діяльність Уповноваженого з прав людини за 2006 – 2007 роки (кількість звернень громадян, кількість відкритих проваджень, кількість актів реагування на порушення прав людини ін.. ) та копії річних звітів, яких немає на сайті Уповноваженого.

У квітні представники громадськості почали отримувати відповіді Секретаріату на свої запити. Усі вони були однотипними і зводилися до нагадування про заборону втручання у діяльність омбудсмена та до того, що омбудсмен не зобов‘язаний надавати запитувачам інформацію про свою діяльність. При цьому, завідувач відділу «Х» Секретаріату Уповноваженого п. Логунов, який підписав відповіді на запити, посилався на ст. 37 Закону України «Про інформацію» та ст. 20 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини». А ще, він стверджував, що згідно ст.2 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини», питання порушені у зверненнях, не потребують застосування актів реагування Уповноваженого з прав людини.

Прикро, що у Секретаріаті омбудсмена відділи очолюють люди, які або не можуть відрізнити інформаційний запит від звернення, або умисно маніпулюють законом.

Нагадуємо, що згідно ст. 30 Закону України «Про інформацію», відомості стосовно стану справ із правами і свободами людини і громадянина, а також фактів їх порушень не належать до конфіденційної інформації і органи влади, їх посадові особи зобов’язані надавати інформацію, що стосується їх діяльності, письмово, усно, по телефону чи використовуючи публічні виступи своїх посадових осіб.

Ми направляємо повторний інформаційний запит до омбудсмена щодо його діяльність і сподіваємося на цей раз отримати відповідь адекватну вимогам закону. У разі повторного отримання відписок, нам доведеться вжити більш радикальних заходів.

09-04-2008

 Поділитися