MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналісти запрошуються на кінопоказ фільму про Анну Політковську

09.04.2008   
Відбудеться прем’єрний показ фільму «Анна. Сім років на передовій». Портрет російської журналістки Анни Політковської, який розкривається з допомогою архівних матеріалів та інтерв’ю з друзями та колегами.

Фонд ім. Фрідріха Еберта (Регіональне представництво в Україні та Білорусі) спільно з Київською медіа-профспілкою запрошують журналістів 14 квітня о 17.30 взяти участь у заході: Медіа-кіноклуб «На Сіновалі». Відбудеться прем’єрний показ фільму «Анна. Сім років на передовій» ( Нідерланди, 2008, 78 хв., режисерки Маші Новікової);

Портрет російської журналістки Анни Політковської, який розкривається з допомогою архівних матеріалів та інтерв’ю з друзями та колегами. Міжнародна увага та оцінка її небезпечної роботи не змогла відвернути смерть Анни у жовтні 2006 року.  Журналістку та правозахисницю вбили у власній домівці.

В якості спеціального кореспондента видання «Новая Газета» останні роки свого життя вона проводила розслідування військових злочинів та порушень прав людини в Чечні та в інших регіонах Росії. Ці важки та сумні роки Анна невтомно критикувала президента Путіна з таких місць, як Грозний чи Беслан, куди заводив її журналістський поклик та людські переконання.

Фільм – це життєвий шлях Анни, переданий з допомогою документальних сцен й через спогади друзів та колег. Ми побачимо: Галину Мусалієву, яка працювала з нею в одній кімнаті в редакційному офісі «Нової газети», Лідію Юсупову, юристку з Грозного, яка багато років провела,  розшукуючи зниклих людей у Чечні, і – одержала у 2004 році престижну нагороду Мартіна Енелса; В’ячеслава Ізмайлова, ще одного колегу з «Нової газети», котрий розпочав власне розслідування вбивства Анни.

До участи у заході запрошений письменник і перекладач книги Анни Політковської «Друга Чеченська» Іван Андрусяк, екс-голова політвиконкому партії «Ліберальна Росія» Хамід Дельмаєв, українські журналісти, які знали Анну й журналісти-документалісти.

«Анна. Сім років на передовій» – це фільм, що відкрив 10-й кінофестиваль Amnesty International (AIFF), адже цьогорічний кінофорум присвячений активістам з прав людини. «Надзвичайно сміливий фільм» – так окреслив стрічку керівник Голандської секції Amnesty International Едуард Назарський під час європейської прем’єри фільму наприкінці березня в Амстердамі.

Голандсько-російська документалістка Маша Новікова працює над темою правозахисного руху в Росії та Чечні. Її документальні фільми «Грішний янгол» та «Троє товаришів» були показані на  багатьох міжнародних фестивалях. Нині Новікова працює над стрічкою про шахіста й політика Гаррі Каспарова.

Метою медіа-кіноклубу є популяризація демократичних і соціальних цінностей шляхом показу документальних фільмів та проведення публічних дискусій за участи громадсько-активних журналістів та запрошених експертів на важливі соціальні теми, підвищення журналістського інтересу до зазначених тем, наближення представників експертного середовища до медійників та привернення уваги громадськості до світового та українського документального кінематографу.

Медіа-кіноклуб збирається у ресторані «Сіновал» за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 40

За акредитацією та додатковою інформацією звертайтеся до: Ольги Веснянки, [email protected], 8 050 334 66 04. Кількість місць для журналістів обмежена.

 

 Поділитися