MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Система вбиває двічі. Помер Сергій ТроцькоПомер Сергій КовальовРФ: Помер правозахисник Сергій Шаров-ДелонеСергій Литвинов вийшов на свободуЗасуджений у РФ українець Сергій Литвинов, виявляється, зараз відбуває покарання в харківській колоніїПомер Сергій Бабич (13.12.1939 – 24.08.2016)Угоди зі слідством та з потерпілим – прогрес чи підґрунтя для корупції?Сергій Андрушко подав скаргу на бездіяльність прокуратуриЛуганчанин отсидел за чужие грехи 3 годаСергій Ковальов: демократія – це справа елітарнаЗаявление Международного комитета защиты свободной прессы«Всебічне, повне та об’єктивне» розслідування суд оцінив у 18 тисяч гривень (доповнено)«Всебічне, повне та об’єктивне» слідство суд оцінив у 18 тисяч гривеньЯк висвітлювати виборчу кампанію?Конфліктна ситуація у Харківському метрополітеніДонецкий суд – самый донецкий суд в мире: теперь людей можно безнаказанно держать в тюрьме просто такМедіа-профспілка необхідна для того, щоб попередити конфлікти між власниками ЗМІ та журналістамиКерівництво харківського «АВЕКу» вважає, що проти концерну розпочато війнуВ Донецке юрист отсудил 2 миллиона гривен и едва не отправил прокуратуру в тюрьмуЧи корупціонер сєверодонецький мер?

Безвинно засуджений луганчанин провів у в’язниці більше трьох років

10.04.2008    джерело: www.ntn.tv
Первомайський міський суд визнав його вбивцею, і посадив на 9 років в тюрму. Через 3 роки і 4 місяці його випустили на волю. Як з’ясувалося, за відсутністю складу злочину в його діях

6 років шукав справедливості в судах луганчанин Сергій Лесняк, і три з них – перебуваючи за ґратами. Весь цей час він доводив, що нічого протизаконного не скоював, а тому його місце не на нарах, а на свободі.

Втім, Первомайський міський суд визнав його вбивцею, і посадив на 9 років в тюрму. Через 3 роки і 4 місяці його випустили на волю. Як з’ясувалося, за відсутністю складу злочину в його діях.

Колишній в’язень каже, що через помилку досудового слідства, прокуратури та суду мало не вкоротив собі віку. Тепер же, помилково засуджений позивається до держави, і вимагає грошового відшкодування моральних збитків.

Сергій Лесняк каже, що історії про судові помилки раніше читав лише в газетах та книжках. Коли ж одного дня його заарештували, і посадили на 9 років за злочин, якого не скоював, мало не з’їхав з глузду. Навіть подумував про суїцид, але втримався. Підтримала родина, адвокат та сокамерники. Вони ж допомагали писати листи на волю і в різні інстанції.

Сергій Лесняк, невинно засуджений: «И даже оттуда писали и помогали президенту писать, и в Верховный Суд. – Заключенные? – Да. – Ну, там есть такие, что просидели столько, сколько я прожил. Спасибо им».

Через три роки Сергія за рішенням суду випустили на волю, підтвердивши незаконність попереднього вироку. Помилка слідства, прокуратури та суду вилилася у 3 роки і 4 місяці незаконного перебування людини в тюрмі та скаліченої долі.

Валентина Безродня, адвокат: «Государство должно принимать меры, чтобы в полном объеме компенсировать человеку причиненный ему моральный вред. Или же разобраться с правоохранительными органами, чтобы там работали достойные и компетентные люди, и объективно расценивающие доказательства, которые находятся в делах».

Луганські правозахисники шоковані цією історією. Кажуть, що цим лише підтверджується, що нинішня правоохоронно-судова система абсолютно віджила себе, і без рішучих змін захистити людину від повторення таких випадків практично нереально.

Микола Козирєв, правозахисник: «До тех пор, пока суды в большей мере будут учитывать права юридических лиц, чем физических, до тех пор у нас не будет гражданского общества, и не будет настоящей судебной системы, которая должна отстаивать права прежде всего гражданина».

Між тим вітчизняні суди місяць за ґратами оцінюють в 460 гривень моральних компенсацій. Сергій не погоджується, і обіцяє дійти не лише до Верховного Суду України, але й до Європейського з прав людини.

 Поділитися