MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сваволя має бути зупинена! (прес-реліз)

15.04.2008   
Всеукраїнське товариство політв’язнів та репресованих відстоює свої законні права від рейдерів та київських чиновників

«Рейдерський напад та пограбування офісу Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих» – така тема прес-конференції, яка відбулася в агентстві «Інтерфакс» 15 квітня 2008 року. У прес-конференції взяли участь:

Євген Пронюк, голова Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих, народний депутат України 2-го скликання, Герой України, колишній політв’язень;

Левко Лук’яненко, голова Всеукраїнської асоціації дослідників голодоморів, народний депутат  України попередніх скликань, Герой України, колишній політв’язень;

– Олесь Шевченко, голова Комітету захисту Товариства політв’язнів, народний депутат  України 1 скликання, колишній політв’язень;

– Євген Сверстюк, президент Українського центру Міжнародного PEN-клубу, редактор газети «Наша Віра», колишній політв’язень;

– Василь Овсієнко, координатор програми Харківської правозахисної групи, колишній політв’язень.

Під час прес-конференції її учасники повідомили про факти рейдерського нападу і пограбування офісу Товариства. та єдиного в Україні Музею українського політв’язня (м. Київ, вул. Межигірська, 7/16-А) і заявили про створення Комітету захисту Товариства політв’язнів.

За словами учасників прес-конференції, 24 березня 2008 року організована група з близько 15 осіб, не пред’явивши жодних документів, увірвалася до приміщення Товариства і, заблокувавши всі двері, стала вимагати негайно звільнити його. При цьому вони стверджували, що, мовляв, будинок проданий Головним управлінням комунальної власності КМДА фірмі ТОВ «Алекс-Компані» (голова Хорошун Валерій Миколайович). Хоча відповідний документ про купівлю-продаж невідомі пред’явити відмовились, показавши лише здалеку якийсь папірець. Ані представників влади, ані судового виконавця з ними не було.

Коли голова Товариства, Герой України, народний депутат України 2-го скликання Євген Пронюк, директор Музею шістдесятництва Микола Плахотнюк та інші працівники відмовилися залишити свій офіс, невідомі застосували до них насильство. Рейдери схопили і насильно витягнули з другого поверху на вулицю Голову Товариства Є.Пронюка, відібравши в нього портфель з документами і 20 тисячами гривень та викравши з портфеля ключі від сейфа, де зберігалися всі установчі документи Товариства і печатка.

Після цього рейдери підігнали вантажівку і незаконно винесли з кабінету голови Товариства три комп’ютери, архів Товариства, два сейфи з документацією, частину експонатів Музею українського політичного в’язня, телефон-факс, меблі та інше майно Товариства і вивезли його у невідомому напрямку.

Під час нападу керівництво Товариства викликало міліцію (до речі, Подільський райвідділ знаходиться всього за 200 метрів). Проте прибулі міліціонери, замість того, щоб зупинити погром та установити правопорядок, лише байдуже спостерігали, дозволивши рейдерам чинити беззаконня. На відвертий грабіж з розбоєм вони не реагували. Лише коли вдалося повідомити про напад у Секретаріат Президента і прибули інші міліціонери, рейдери втекли.

За словами учасників прес-конференції, під час нападу рейдери зірвали зі стіни будинку табличку з назвою Товариства і прикріпили нову вивіску з написом «Музей православної ікони». Через два дні, 26 квітня, перед приміщенням Товариства на Межигірській 7/16-А з’явилася малочисельна група молодиків з гаслом «Яремо! Захисти Музей православної ікони!» (Ярема – начальник київської міліції). Показний пікет тривав 3-4 хвилини, але його активно знімали на відеокамери і фотографували привезені ними журналісти. Після цього в деяких ЗМІ з’явилися неправдиві повідомлення, буцімто Товариство політв’язнів захопило і утримує неіснуючий «Музей православної ікони», який начебто належить УПЦ (МП). Хоча в самій УПЦ (МП) ні про який музей ніхто навіть не чув.

У Товаристві політв’язнів переконані, що прикривання цього беззаконня православними святинями та ім’ям Церкви лише засвідчує цинічну продуманість рейдерської акції.

Учасники прес-конференції повідомили, що приміщення на Межигірській 7/16-А Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих орендує на законних підставах уже 12 років. Згідно з розпорядженням КМДА від 02.02.1998 р. термін дії договору оренди – 25 років з переукладенням договору через кожні 5 років (рішення Постійної комісії з питань власності Київської міської ради від 11.12. 1996 р., протокол № 48). Рішенням Київської міської ради № 382/542 від 24.04.2003 р. та Договором з Комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація» № 07/1298 від 28.02.2005 р. термін оренди було встановлено до 24 квітня 2008 року.

Не дивлячись на чинне розпорядження КМДА від 02.02.1998 р. про надання згаданого приміщення в оренду Товариству терміном на 25 років, звернення Товариства до Київського міського голови Л.Черновецького про переоформлення договору оренди на наступні 5 років були проігноровані. Відповіддю на останній лист Товариства з цього приводу від 19.02.2008 р. став погромний напад і грабіж. Причому погромники не стали чекати навіть закінчення п’ятирічного терміну оренди, який збігає лише 24 квітня 2008 року..

За словами учасників прес-конференції, за фактом рейдерського нападу і грабежу у той же день Товариство подало заяву до відділу міліції Подільського р-ну м. Києва. Після цього Голову Товариства викликали на допити, але слідчий жодного разу так і не приходив оглянути пограбоване приміщення. Справу передано в прокуратуру м. Києва, але про стан її розгляду Товариству також нічого не відомо. Водночас Господарський суд м. Києва (вул. Б.Хмельницького, 44-Б) 10 квітня розпочав розгляд справи № 374 за позовом ТОВ «Алекс-Компані» «про усунення перешкод» у здійсненні ним володіння приміщенням та виселення з нього Товариства політв’язнів. Суд перенесено на 15 квітня на 16:50, оскільки Товариство не змогло надати документ про оренду – він викрадений рейдерами під час нападу.

Як заявили під час прес-конференції члени  щойно створеного Комітету захисту Товариства політв’язнів, здійснений напад і дії київських чиновників, які вступили у злочинну змову з рейдерами, є нічим іншим, як цинічним викликом громадянському суспільству та верховенству права в столиці та Україні в цілому. До Товариства входять люди, які все своє життя боролися за незалежну, демократичну, правову Українську державу, за що комуністичним режимом піддавалися переслідуванням, репресіям і ув’язненням. І от тепер, в незалежній Україні, проти цих людей знову чиняться насильство і беззаконня. В жодній цивілізованій державі таке неможливе. Члени Товариства переконані, що це є випад проти самої незалежності України, її героїчного минулого та її теперішнього державного демократично-правового розвитку.

 

Прес-центр Комітету захисту Товариства політв’язнів,

тел.: 8-096-355-44-43

 

 Поділитися