MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Китай. Олімпійські ігри. Права людини

16.04.2008    джерело: amnesty.org.ua
Amnesty International звертається до світових лідерів і МОК із проханням закликати владу Китаю відпустити Ху Дзя та інших активістів, яких змусили замовкнути, ув’язнивши їх виключно за мирну свободу слова та зборів.
Amnesty International засудила рішення китайських властей, звинувативших правозахисника Ху Дзя в "підбурюванні до підривної діяльності проти державної влади". Ху Дзя покарали за те, що він виступав за свободу вираження і розповідав про порушення прав людини в Китаї. Amnesty International вважає Ху Дзя в’язнем сумління. Організація виступила проти його арешту і "домашнього арешту" його дружини і дитини.

"Ху Дзя має бути негайно і беззастережно звільнений, а висунуте проти нього обинувачення скасоване, - заявила Amnesty International. Цей вирок явна насмішка над твердженням, що китайські громадяни мають можливість вільно висловлювати свою думку, не боячись покарання з боку влади, і служить попередженням іншим активістам, що піднімають питання пов’язані з порушенням прав людини в Китаї." Це обинувачення демонструє, що обіцянки  китайських чиновників шодо покращення стану із дотриманням прав людини у період підготовки до Олімпійських Ігор залишаються невиконаними.Amnesty International звертається до світових лідерів і Міжнародного Олімпійського Комітету, із проханням закликати владу Китаю відпустити Ху Дзя та інших активістів, яких змусили замовкнути незадовго до Олімпійських Ігор, ув’язнивши їх виключно за мирну свободу слова та зборів. Ігнорування урядами інших держав дій китайської влади сприяє продовженням репресій підчас підготовки до Олімпійських Ігор.

Довідкова інформація

Як співзасновник Пекінського Інституту Освіти Здоров’я, Ху Дзя починав як активіст з проблем ВІЛ/СНІД. Проте, його діяльність розширювалася, поступово включаючи в свою роботу проблеми пов’язані з порушенням прав людини. У вересні 2007 року він, разом з Тенгом Біао, опублікув статтю про порушення прав людини під час підготовки до Олімпійських Ігор. 28 січня 2008 поліція формально обинуватила його в "підбурюванні до підривної діяльності" і ув’язнила, намагаючись своїми діями змусити замовкнути інших активістів.
 Поділитися