MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Майданівець переміг Генеральну прокуратуру в суді

17.04.2008    джерело: www.maidan.org.ua
Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов Олександра Северина до Генеральної прокуратури щодо порушення кримінальної справи стосовно блокування Верховної Ради України

Раніше ми повідомляли (http://maidan.org.ua/static/mai/1200654546.html) про заяву правового радника ВГО Альянс "Майдан" Олександра Северина до Служби безпеки України щодо порушення кримінальної справи стосовно блокування Верховної Ради України.
Після очікуваного переадресування заяви Службою безпеки до Генеральної прокуратури за підвідомчістю (відповідний лист СБУ з посиланням на статтю Кримінально-процесуального кодексу пізніше став доказом у справі) ГПУ ухилилася від прийняття рішення по суті, пославшись на...відсутність повноважень щодо нагляду за дотриманням законності у ВРУ та на Регламент ВРУ.
Виходячи з переконання, що відсутність наглядових повноважень аж ніяк не скасовує Кримінально-процесуальний кодекс, до якого, своєю чергою, ніякого відношення не має регламент ВРУ (до речі, визнаний нещодавно Конституційним Судом таким, що не відповідає Основному закону), майданівець звернувся до Окружного адміністративного суду України.
Рішенням від 08.04.08 Окружний адміністративний суд м.Києва (суддя В.Келеберда) позов до Генеральної прокуратури задовольнив, вирішивши:
- "Визнати протиправною бездіяльність Генеральної прокуратури України щодо неприйняття рішення в порядку ст.97 Кримінально-процесуального кодексу України за заявою О.Северина від 18.01.08.
- Зобов’язати Генеральну прокуратуру України прийняти рішення у порядку статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України за заявою О.Северина від 18.01.08 щодо перешкоджання групою депутатів під час Пленарного засідання Верховної ради України 18 січня 2008 року нормальній роботі Верховної Ради України".
Таким чином, ГПУ має дати відповідь на дуже цікаве і принципове запитання - чи є, на її погляд, кримінальним діянням фізичне перешкоджання роботі законодавчого органу. Якщо "так" - порушити відповідну кримінальну справу і розібратися з депутатами - "блокувальниками". Якщо ж "ні", тоді, виходячи з конституційного принципу рівности всіх громадян перед законом, це "ні" стосуватиметься всіх громадян. З усіма наслідками, що випливають.

 Поділитися