MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Масові заходи можна скасовувати тільки через національну безпеку

24.04.2008    джерело: www.minjust.gov.ua
Право на проведення заходу може бути отримане без дозволу органів місцевої виконавчої влади. Необхідно тільки повідомити про його проведення за п’ять днів

Нова редакція закону про порядок організації і проведення мирних заходів, проект якої було ухвалено сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів України, передбачає можливість заборони заходу виключно в судовому порядку. Про це в середу по закінченні засідання уряду повідомив Міністр юстиції Микола Оніщук.

Проект Закону України "Про порядок організації і проведення мирних заходів" було розроблено Міністерством юстиції у зв’язку з необхідністю законодавчого забезпечення реалізації права, встановленого статтею 39 Конституції України – збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, демонстрації, пікетування, походи.

"Закон дуже ретельно регулює виняткові випадки відмови в проведенні заходу, з питань національної безпеки і здоров’я людей така заборона може бути здійснена", - повідомив Міністр.

"Також передбачена зупинка і припинення (заходу) з питань безпеки винятково за рішенням судів", - пояснив Микола Оніщук.

Зокрема, у разі, якщо буде встановлено, що мета проведення мирного заходу суперечить Конституції України або загрожує громадському порядку і безпеці громадян, а також у разі потреби в умовах надзвичайного чи воєнного стану орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, який одержав повідомлення про проведення мирного заходу, подає позовну заяву до суду про заборону проведення мирного заходу та невідкладно повідомляє про це організаторів.

Міністр юстиції також відзначив, що закон установлює заявочний принцип на право проведення мирних заходів усіх видів. Право на проведення заходу може бути отримане без дозволу органів місцевої виконавчої влади. Необхідно тільки повідомити про його проведення за п’ять днів, у випадку ж, якщо захід проводиться в зв’язку з надзвичайними подіями, що мають широкий суспільний резонанс, - то за одну добу.

"Цей закон розроблений з урахуванням положень міжнародних та регіональних стандартів щодо свободи мирних заходів, зокрема його положення базуються на Міжнародному пакті про громадянські та політичні права, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року", - наголосив Микола Оніщук.

 Поділитися