MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Всесвітня естафета факелу на захист прав людини пройде п’ятьма континентами

06.05.2008   

Естафета розпочата 9 серпня 2007 р. в Афінах І пройде через 100 міст. Провідна ідея Естафети: Олімпіада і злочини проти людства не можуть співіснувати у Китаї. Організатор Естафети – «Коаліція з розслідування переслідувань Фалуньгун», в котру входять державні діячі та відомі представники різних країн.

Естафету приймали жителі Німеччини, Чехії, Румунії, Франції, Бельгії, Великобританії, Литви, Австралії, Нової Зеландії, Індонезії, Сінгапуру, Шрі-Ланки, Індії, Бразилії, Ізраїлю, зараз вона просувається по Північній Америці, потім до Канади й завершить свій шлях у серпні цього року в Гонконзі.

Зараз Естафета вже увійшла до Китаю. Інформація про неї поширюється з кожним днем. Мешканці Шанхаю та інших міст приєднали свої голоси до Естафети факелу на захист прав людини . Вони сподіваються на те, що гасло Естафети «Єдиний світ, єдині права людини» увійде до свідомості людей усього світу і стане загальною концепцією прав людини.

  У зв’язку з прибуттям Естафети у Бостон, американський сенатор Едвард М. Кеннеді звернувся до громадськості з листом, в якому зазначив: «У Китаї руйнують свободу преси, свобода релігії та релігійні меншини перебувають там під вогнем. Як і всі ви, я глибоко стурбований тим, що з Китаю продовжують надходити повідомлення про послідовників Фалуньгун, які страждають від переслідування свободи віри, слова і необґрунтованих арештів. Їх арештовують і навіть катують до смерті. Наша країна зобов’язана голосно заявити про нещодавні дії Китаю в Тибеті та його роль у зловживаннях правами людини в інших країнах. Це актуально особливо тепер, коли Китай готується стати господарем літніх Олімпійських Ігор цього року. Необхідно переконати всі країни, об’єднатися, щоб зробити цей важливий крок».

Міжнародний Олімпійський комітет надав можливість Китаю приймати у себе Олімпіаду 2008 року з умовою, що ситуація з правами людини там поліпшиться. Світ чекав, що китайський режим виконає свої обіцянки, але він продемонстрував протилежне.

У нещодавньому повідомленні Міжнародної Амністії йшлося про те, що в рамках підготовки до Олімпійських Ігор колишній міністр держбезпеки Чжоу Юнкан видав указ із метою «успішного» проведення Олімпійських Ігор. «Ми повинні завдати потужного удару ворожим силам удома і за кордоном, таким як етнічний сепаратизм, релігійний екстремізм, насильницький тероризм і ...Фалуньгун».

За минулі два місяці підготовки до Олімпійських Ігор влада Китаю жорстоко придушила виступи в Тибеті та провела масштабні арешти практикуючих Фалуньгун у всьому Китаї. Переслідування охопило 29 провінцій, великі міста й автономні області.

Майбутня Олімпіада в Пекіні дійсно перетворилася на «Криваву Олімпіаду».

На сьогоднішній день міжнародні правозахисні організації, такі як Human Rights Watch, Міжнародна Амністія, а також Комітет ООН з прав людини мають численні факти порушення прав людини та незаконного переслідування китайським режимом правозахисників, релігійних меншин, уйгурів та тибетців, примусового видаляння органів. Існують документально підтверджені факти поширення наклепницької інформації, погроз і грубого залякування, утисків і фізичних образ, насадження ненависті в суспільстві на релігійному підґрунті, тиску на державних діячів з метою стримування діяльності духовних рухів, тиск на засоби масової інформації й різні організації, складання чорних списків і створення перешкод для в’їзду в інші країни (напр., в Росію), прослуховування телефонних розмов, незаконного перегляду Інтернет і т.д.

Міжнародна громадськість висловлює занепокоєння з приводу значного посилення кількості порушень прав людини у Китаї за останні місяці перед початком Олімпіади.

Прибути на церемонію відкриття Олімпійських Ігор вже відмовилися: федеральний Канцлер Німеччини Ангела Меркель, принц Чарльз (Велика Британія), Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Стівен Спілберг відмовився бути консультантом підготовки художньої частини Олімпіади, а Міа Фарроу закликає підтримати бойкот Олімпіади через те, що Китай підтримує геноцид у суданській провінції Дарфур. Актор Річард Гір та інші відомі спортсмени висловлюються проти «Кривавої Олімпіади».

Україна, яка крокує до членства в Європейському Союзі, має чудову нагоду підтримати всесвітній рух за права людини та висловитись на підтримку прав людини в усьому світі. Тому запрошуємо Вас:

– стати спів-організатором акцій підтримки Естафети в Києві;

– взяти участь в акції «Підтримка Естафети факелу за права людини» (символічний факельний пробіг та прес-конференція), початок 31 травня 2008 р о 10-00, пл. Майдан Незалежності;

– взяти участь у мітингу, присвяченому Естафеті, що відбудеться в Києві 31 травня 2008 р. о 12-00 год. на Майдані Незалежності;

– висловити свою підтримку Естафеті, надіславши нам свого листа на адресу: torch.relay.ukr.net;

залишити свій підпис під петицією «Мільйон підписів» www.humanrightstorch.org

– приєднатися до акцій в Києві, а також ініціювати проведення подібних акцій підтримки Естафети факела у вашому місті/селищі.

 Поділитися