MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія посідає перше місце по числу скарг у Європейський суд по правах людини

15.05.2008   
Ольга Гончарова

На конференції, присвяченої десятиліттю участі РФ у Європейській конвенції про захист прав людини й основних свобод (далі - Конвенція), суддя від Росії Анатолій Ковлер заявив, що на сьогодні у виробництві Європейського суду перебувають 20 тисяч 300 скарг із Росії, з них - на стадії розгляду знаходяться 1500 скарг. Як відзначив А.Ковлер, більше половини з них стосуються порушення статті 6 Конвенції (право на справедливий судовий розгляд).

Всього ж за 10 років до Страсбурзького суду з Росії надійшло 46 тисяч 685 скарг, що становить біля чверті всіх звернень до цієї інстанції.

Однак, суддя Ковлер не вважає, що така кількість скарг свідчить про значні порушення прав людини в Росії. На його думку, кількість справ пропорційна частці населення Росії, тому не можна говорити, що Європейський суд завалений скаргами з Росії.

За минулий рік Страсбурзький суд, за підсумками розгляду російських позовів, стягнув на користь громадян більше 2 мільйонів євро. З них близько 700 тисяч євро - компенсації за необґрунтоване взяття під варту.

Варто відзначити, що для самого Європейського суду розгляд великої кількості російських позовів обходиться також недешево. Тому Єврокомісія й Рада Європи заявили про намір запровадити навчальні програми для російських суддів, прокурорів, офіцерів міліції, юристів і правозахисників. Це обійшлося б набагато дешевше й дозволило б зменшити число скарг на некваліфіковану роботу російських чиновників від юриспруденції.

15.05.2008

 

 Поділитися