MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Попередня оцінка КВУ виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради

27.05.2008    джерело: www.cvu.org.ua
Головним порушенням під час дострокових виборів в Києві стали технології, які можна потрактувати, як спроби підкупу виборців

День голосування та підрахунок голосів відбулися прозоро та вільно, спостерігачі та представники ЗМІ мали повний доступ до всіх процедур, пов’язаних із виборами. КВУ вітає високу кількість спостерігачів від кандидатів на дільницях.

Станом на ранок 26 травня 2008 року КВУ не бачить підстав для скасування загальних результатів виборів – ні по виборам київського міського голови, ні по виборам до Київради. Хоча КВУ велику кількість скарг до виборчих комісій, серйозні судові позови, і не виключає, що на окремі суди можуть визнати результати виборів недійсними.

КВУ прогнозує затягування із підрахунком голосів та підведенням підсумків виборів. Причини – низька кваліфікація частини членів ДВК, ускладнена процедура підрахунку, черги в районних ТВК. Офіційні результати швидше за все будуть оголошені в останній момент відведеного законом максимального терміну.

Головним порушенням під час дострокових виборів в Києві стали технології, які можна потрактувати, як спроби підкупу виборців. Підкуп виборців активно відбувався  два тижні напередодні виборів і продовжився в день голосування.

Оскільки правоохоронні органи затримали кількох виконавців, зібрали оперативну інформацію про системи підкупу, то зараз громадськість очікує швидкого, до оголошення результатів виборів, розслідування цих справ. Лише покарання організаторів злочинних схем може стати попередженням від масового підкупу виборців і на наступних виборах.

КВУ не виключає, що за підсумками розслідування може постати питання про скасування результатів виборів, якщо буде виявлено, що сам кандидат чи його довірені особи виступили замовниками схем підкупу.

Головною організаційною проблемою стала якість списків виборців. На більшості дільниць зафіксовано масу технічних помилок в списках, а також невключення виборців, “мертві душі”, “двійники”. Особливо багато скарг надходило від виборців 18-19 років, які не знаходили своїх даних у списках.

КВУ висловлює занепокоєння ситуацією із збором даних про явку виборців. Територіальні виборчі комісії із незрозумілих причин не змогли організувати збір даних про явку, що може привести до маніпуляцій із величиною явки, та збільшує вірогідність незаконного впливу на результат виборів.

Мали місце також інші технічні проблеми: великий розмір бюлетеня призвів до переповнення скриньок, в одному із документів для виборчих комісій було пропущено прізвище кандидата Кличка.

КВУ наголошує на необхідності швидкого внесення змін у виборче законодавство – щодо використання фінансів під час агітації, збільшення вимог до кандидатів, зміни виборчої системи на місцевих виборах. Також КВУ закликає ЦВК активізувати роботу по створенню Державного реєстру виборців для запобігання проблем на виборах.

Прес-служба КВУ

 Поділитися