MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На шахті в Єнакієвому працювали попри заборону

11.06.2008    джерело: www.ictv.ua
Нині з 37 гірників вдалося врятувати 24-ох. Доля 12 гірників, що були під землею під час вибуху, залишається невідомою

На шахті імені Карла Маркса у Єнакієвому вугілля видобували всупереч забороні. Про це повідомили журналістам в інформаційному центрі Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці і гірничого нагляду. 6 червня на шахті опечатали скиповий барабан, кажуть у центрі, але в той же час документація підтверджує, що роботи там не припинили. Цю ситуацію розслідуватиме прокуратура, а поки ж на копальні тривають рятувальні роботи. Нині з 37 гірників вдалося врятувати 24-ох. Нагадаємо, 8 червня тут стався найпотужніший вибух за всю історію вітчизняного вуглевидобутку.

Доля 12 гірників, що були під землею під час вибуху, залишається невідомою. Експерти твердять, що знають їхнє місце перебування, та прогнози невтішні. Дев’ять шахтарів сіли у кліть, аби піднятися нагору. Коли до поверхні залишилося двісті метрів, стався вибух.

Олександр Турчинов, віце-прем’єр-міністр України: "Она обрушилась вниз. К сожалению, в клети кто находился, находятся в зумфе - в самой нижней точке шахты, ниже отметки 1000 метров. Три шахтера находились в момент взрыва в районе участка 78, также на отметке 1000 метров, как раз в этом районе произошел массовый выброс как угля и породы, так и газа. И, к сожалению, этих людей накрыло выбросом".

24 врятовані гірники – в обласній лікарні профзахворювань. Їхньому життю загрози немає. Однак психологічна травма довго даватиметься взнаки. Гірник Микола Вітенко згадує, під час аварії найбільше хвилювався не за себе, а за родину.

Микола Вітенко, шахтар: "То, что нас достанут, я лично не сомневался. Я знаю, что не бросят никогда. Только жалко, что не спасатели доставали, а наши шахтные слесари. Спасатели, как мне кажется, ни шагу не сделали. Понаехало их очень много, а в шахту никого не загонишь. Спасибо нашим слесарям".

У шахті тривають аварійно-пошукові роботи. Горизонт 1000 метрів майже затоплений. Причина аварії – раптовий викид метану та іскра, що виникла від шахтного обладнання. Однак остаточні висновки будуть згодом. Керівництво шахти спростовує інформацію про видобуток вугілля.

Олександр Лучкай, директор шахти ім. Карла Маркса: "Вчера опрос был людей, которые уже в больнице, - ремонтные работы. Можно посмотреть в этих кипах. Здесь залипший уголь видно. Если оставить его на 1000 метров залипшим, т.е. не шевелить, хотя бы немного не брать, это фактически та самая аварийная обстановка".

Майбутнє копальні не визначене. Деякі фахівці проти закриття підприємства, адже шахта дає високоякісне вугілля.

Борис Грядущий, голова експертної комісії: "Для того, чтоб шахта работала, мы прикинули, надо где-то порядка 70-80 млн. грн. Это приблизительный подсчет. Если шахту закрывать - это 100-130 млн. Вот здесь требуется что? Политическая воля. Либо терпение, чтобы восстановить шахту, начать работать".

Незважаючи на трагедію, гірники та їхні родини теж просять не закривати копальню. Як і в усіх шахтарських містечках, у Єнакієвому працювати ніде.

 Поділитися