MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скільки посилок може отримувати засуджений?

04.07.2008    джерело: www.ukrprison.org.ua
КС визнав неконституційними положення Закону „Про бюджет України”, тим самим поновив дію обмежувальних норм Кримінально-виконавчого кодексу. Але 28 травня Кабмін приймає Постанову, і знімає ці обмеження

Спершу хотів би прокоментувати ситуацію з рішенням Конституційного Суду. Так, Кримінально-виконавчий кодекс встановлює обмежену кількість посилок та передач. І це встановлено законом, що важливо. Так, останнім часом щороку дія цих обмежувальних норм призупинялася Законом про бюджет. Прошу зауважити – те ж Законом. І обмеження на кількість посилок знімалися, але тільки на рік. Цього року Конституційний Суд визнав неконституційними положення Закону „Про бюджет України”, тим самим поновив дію обмежувальних норм КВК.
Але 28 травня Кабмін приймає Постанову, і знімає ці обмеження. Як на мене, то мені видається надто сумнівним крок, коли Постанова КабМіну змінює норму закону. Це може зробити лише інший закон. І я би не поспішав вважати, що тепер обмежень щодо кількості посилок немає.
Щодо заборони отримувати посилки під час перебування у ПКТ, про що пише пані Ольги Кушнерик, то таке обмеження передбачене Законом, а саме п. 11 ст. 134 КВК. Може це й погано, але такий є Закон. І коментар працівника Департаменту, наведений у статі, взагалі то вірний, але краще посилатися йому було б на Закон, а не Правила внутрішнього розпорядку. Бо є деякі обмеження, які регламентовані цими Правилами, а їх немає у Законі. Такі обмеження я вважав би незаконними. І якби обмеження щодо посилок для тих, хто перебуває у ПКТ, визначалося тільки Правилами, а не законом, то таке обмеження можна було б оскаржувати у суді. Але воно є і в Законі.
Олександр Букалов

Скільки посилок може отримувати засуджений?

27 травня 2008 року Конституційний Суд України оприлюднив прийняте 22 травня цього року рішення (v010р710-08) у справі за конституційним поданням 101 народного депутата щодо відповідності пунктів 1-4, 6-22, 24-100 розділу 2 Закону „Про Державний бюджет України на 2008 рік”.
Конституційний Суд України визнав такими, що не відповідають Конституції України пункти 36-100 розділу 2 „Внесення змін до деяких законодавчих актів України”, тобто визнані не конституційними пункти 70 і 71 Закону „Про Державний бюджет України на 2008 рік” щодо редакції статті 112 Кримінально-виконавчого кодексу України, а саме в частині необмеженого права засуджених на отримання посилок, передач та бандеролей.
Відповідно до частини 2 статті 152 Конституції України Закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.
Таким чином, з дня оприлюднення рішення Конституційного Суду від 22 травня 2008 року засуджені виправних колоній мінімального рівня безпеки на протязі року мають право отримувати 7 посилок (передач) і 4 бандеролі; на середньому рівні безпеки – 6 посилок (передач) і 4 бандеролі; на максимальному рівні безпеки - 5 посилок (передач) і 2 бандеролі; довічно ув’язненні – 2 посилки (передачі) і 2 бандеролі, а ув’язнені можуть отримувати посилки і передачі відповідно до абзацу 5 частини 1-ї статті 9 Закону України „Про попереднє ув’язнення”.
Валентина Бадира

Посилки в’язням тепер уже не обмежують

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008 року "Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян" знято обмеження стосовно кількості посилок (передач) і бандеролей для засуджених, які відбувають покарання у виправних та виховних колоніях.

Також знято обмеження у кількості посилок (передач) та грошових переказів для осіб, взятих під варту відповідно до Закону України "Про попереднє ув’язнення". Донедавна Кримінально-виконавчим кодексом було чітко передбачено: для виправних колоній мінімального рівня безпеки
(скажімо, Доброводівська колонія для жінок) дозволялося на кожного в’язня не більше семи посилок (передач) та чотири бандеролі на рік. Для установ середнього рівня безпеки (до таких належить Копичинецька виправна колонія ) - шість посилок та чотири бандеролі, для максимального рівня безпеки - п’ять посилок та дві бандеролі. Безсумнівно, нововведення означає полегшення долі ув’язнених. Та чи відмовляються установи пенітенціарної системи від радянського правила про тримання у карцерах, інших видах "тюрми у тюрмі" - дисциплінарних ізоляторах, приміщеннях камерного типу на хлібі та воді?
Як відомо, у приміщенні редакції "Свободи" діє громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини. Тож нерідко приходять рідні засуджених, права яких в неволі порушені. Нещодавно мати в’язня, який відбуває покарання у виправній колонії у Чернігівській області, принесла від сина листа, у якому він пише: поміщений у ПКТ ( приміщення камерного типу) на три місяці, відтак йому заборонено посилки, бандеролі до 16 серпня. Заступник начальника управління Департаменту з питань виконання покарань у Тернопільській області Олексій Грек так прокоментував цю ситуацію: Правилами внутрішнього розпорядку від 2003 року, встановленими Департаментом з питань виконання покарань, передбачено обмеження у посилках, бандеролях, а також у побаченнях, придбанні продуктів у магазині на час поміщення засудженого у дисциплінарний ізолятор, карцер, приміщення камерного типу. Інших обмежень і в харчуванні не існує, тобто на хліб і воду, як це було за радянських часів, не переводять.

Ольга Кушнерик газета Свобода

 Поділитися