MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Кримським політв’язням Наріману Джелялову та Асану Ахтемову гіршає у СІЗО“Це смертний вирок” — хворого кримського журналіста забрали в СІЗО‘Ми хочемо українського правосуддя!’ — довічники не втекли з покинутого без варти Херсонського СІЗОВ очікуванні суду можна загинути: чому не евакуюють Харківський СІЗО?Українських полонених тримають в російських СІЗО та колоніях, але адвокатам до них не дістатися – Радіо СвободаЗахисників «Азовсталі» тримають у переповненому СІЗО – Катерина Прокопенко У СІЗО Сімферополя катують українських полоненихОкупанти вбили в’язня у Херсонському СІЗО, до камер закидали світлошумові гранати Офіс Омбудсмана: У Харківському СІЗО загинув ув’язнений підлітокОфіс Генпрокурора: У СІЗО та колоніях годували неякісним м’ясом та рибоюКрим: ‘суд’ залишив заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла у СІЗОРФ: Захист ув’язнених кримчан поскаржився на нестерпні умови тримання в СІЗО НовочеркаськаУ Кропивницькому СІЗО – спалах COVID-19У Харківському СІЗО вбито засудженогоУ фігуранта сімферопольської справи «Хізб ут-Тахрір у СІЗО стався мікроінсультРФ: Кримчанина з інвалідністю залишили в СІЗОУ Лук’янівському СІЗО ув’язнені сплять на підлозіУ Хмельницькому СІЗО – спалах COVID-19Чи є COVID-19 у пенітенціарних установах та СІЗО?Григорій Сінченко вчинив спробу самогубства у СІЗО «ДНР»

Близько чверті підозрюваних в Україні утримуються в слідчих ізоляторах безпідставно

16.07.2008    джерело: www.minjust.gov.ua
Саме таку кількість осіб звільнюють з під варти через припинення справ органами слідства і дізнання; зміну запобіжного заходу; припинення справ судами і за виправдувальними вироками; судові вироки про умовне звільнення тощо

Щорічно від 10 до 15 тисяч осіб в Україні безпідставно утримуються в слідчих ізоляторах. Про це у п’ятницю заявив Міністр юстиції України Микола Оніщук у ході "круглого столу", присвяченого проблемам попереднього ув’язнення.

За словами Міністра, саме таку кількість осіб звільнюють з під варти через припинення справ органами слідства і дізнання; зміну запобіжного заходу; припинення справ судами і за виправдувальними вироками; судові вироки про умовне звільнення і про засудження до покарань, не пов’язані з позбавленням волі.

Це, наголосив Міністр, складає близько 25% від усіх підозрюваних, обвинувачених та підсудних, що утримуються в слідчих ізоляторах.

Міністр юстиції підкреслив, що вітчизняна система попереднього ув’язнення характеризується високим ризиком порушення прав людини, урегульована суперечливими правилами й вимагає занадто великих видатків.

Щорічно, за словами Міністра юстиції, держава витрачає більше 145 млн. грн. на попереднє ув’язнення підозрюваних, обвинувачених та підсудних.

«Цей фінансовий тягар лягає на самих утримуваних, їхні родини і на суспільство в цілому. Утримувані щороку втрачають близько 103 млн. грн. у вигляді не отриманої зарплатні та фінансових витрат, які несуть їхні близькі та родичі, що пов’язані з відвідуваннями ув’язнених, передачами, оплатою додаткових послуг адвоката, що були викликані взяттям особи під варту», - наголосив керівник головного юридичного відомства країни, озвучуючи дані аналітичного звіту, який було зроблено за замовленням Міністерства юстиції в співробітництві з Американською асоціацією юристів "Ініціатива у верховенстві права".

Суттєвим недоліком чинної системи запобіжних заходів та попереднього ув’язнення, за словами Міністра юстиції, є відсутність вичерпного переліку випадків та критеріїв застосування взяття під варту у порівнянні з іншими запобіжними заходами.

Міністр наголосив, що міжнародні стандарти вимагають застосування взяття під варту лише у виняткових випадках, коли іншими засобами неможливо досягти мети кримінального правосуддя, і наполягають на переважному використанні альтернативних запобіжних заходів.

 Поділитися