MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Свобода слова і безвідповідальність – поняття несумісні

22.07.2008    джерело: www.nrada.gov.ua
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення проінформувала МЗС про можливі наслідки для тих іноземних телеканалів, які спекулюють на мовних питаннях та на теми українсько-російських відносин

Прикро, але факт: всі намагання Національної ради цивілізовано, у відповідності до загальноприйнятих у всьому світі законодавчих, етичних і моральних норм, вибудувати стосунки між зарубіжними та вітчизняними суб’єктами діяльності  в інформаційному просторі України наштовхуються на істеричний супротив провайдерів програмної послуги та деяких російських ЗМІ.

Враховуючи, що мова йде про іноземні телеканали, Національна рада проінформувала МЗС України про можливі наслідки для тих, хто спекуляції на тему  українсько-російських стосунків зробив своїм основним жанром. У листі говориться:

„У зв’язку з наполяганням Національної ради на адаптації іноземних телепрограм, що передбачено чинним законодавством, деякі представники української телеіндустрії, провайдери програмної послуги, розгорнули справжню кампанію дезінформації громадськості, загострення політичних протистоянь та соціальної напруги,  спекулюючи на мовній темі. За активної допомоги окремих російських телеканалів поширюються абсурдні твердження про те, що Національна рада вимагає від російських телекомпаній, що пиширюють свої програми у кабельних телемережах України, перекладу їх програм на українську мову.

Спекуляції на мовній темі стала мало не головною новостійною темою сюжетів деяких російських ЗМІ. Особливо цим відзначається РТР „Планета”. Неперевірена, тенденційна, а часто і відверто провокативна інформація стає нормою для цього телеканалу.

Національна рада відповідально заявляє, що мова телепрограм ніколи не була приводом для відмови провайдерам у праві транслювати російські канали на територію України. Красномовний факт: із 45 іноземних програм, які Національна рада вважає адаптованими до вимог українського законодавства і рекомендує для включення до українських кабельних телемереж,  тільки 8 виходять в ефір італійською, англійською, французькою, німецькою мовами, решта 37 – російською. Ми вдячні цим зарубіжним телекомпаніям за збагачення інформаційної палітри нашої країни.

Водночас Національна рада інформує, що в разі продовження дезінформування глядачів та зумисних спекуляцій на темах, що провокують політичні протистояння, шкодять добросусідським стосункам України та Російської Федерації, Національна рада буде змушена розглянути питання про правомірність присутності таких зарубіжних телеканалів у кабельних телемережах  України.”

Прес-служба Національної ради

 Поділитися