MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Знущання над українськими заробітчанами на німецько-польському кордоні розглянуть у Євросоюзі

01.08.2008   
Обговорюватиметься ситуація із перетином кордону шенгенської зони й непорозуміння, яке виникає у зв’язку із різночитанням законодавства

Розголос про прикрий інцидент, який стався на німецько-польському кордоні з українськими заробітчанами, розійшовся по цілому світі. Десятьох українських заробітчан депортували і піддавали приниженням під час обшуку через різночитання законодавства у Шенгенській зоні. Цим випадком зацікавилися громадські організації, державні інституції, зокрема в ЄС. Днями має відбутися засідання візової групи Євросоюзу, де буде детально розглядатися це питання.
Зокрема, на засіданні обговорюватиметься ситуація із перетином кордону шенгенської зони, непорозуміння, яке виникає у зв’язку із різночитанням законодавства, про поведінку із українськими громадянами при перетині кордону.
Як розповіла депутат Львівської обласної ради Лариса Федорів, котра була ініціатором звернення партії УНП до МЗС України, до Міністерства праці та соціальної політики, відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції, де було розглянуто цей жахливий випадок. Про нього розповів депутатам Європарламенту Борис Тарасюк. Оперативно відреагувало Міністерство закордонних справ України, прийнявши дуже жорстку ноту протесту з вимогою, аби німецька сторона розібралися з цим випадком.
«На жаль, такі випадки поводження із українськими громадянами непоодинокі, – каже Лариса Федорів, – Наші українські легкоатлети перетинали німецько-польський кордон у тому ж сумнозвісному місці і теж розповіли про брутальне поводження з ними, їм навіть порізали спортивне взуття. Ще один жахливий факт трапився із лікарем із України, яка працює в одній із благодійних організацій із допомоги дітям, хворим на рак. Вона їхала на стажування в Гамбург і, коли поверталася назад через німецько-польський кордон, у неї забрали все і навіть на руки одягли кайданки. Треба віддати належне німкені, яка опікувалася нашою українкою. Вона не залишила цей факт поза увагою і відразу ж звернулася в Бундестаг. Відтак жінку не депортували, у неї попросили вибачення».
Лариса Федорів 1 липня на сесії облради зазначила, що колеги-депутати обурені інцидентом, що мав місце з українськими заробітчанами, коли їхній автобус «Мадрид-Вроцлав» зупинила німецька поліція за кілька кілометрів від польсько-німецького кордону для перевірки документів. «Восьмеро українських жінок та двоє чоловіків, повертаючись з Іспанії, де працювали на полях цілком легально, потрапили на таке брутальне ставлення з боку німецьких поліцейських, яке примушує нас здригатися від приниження над нашими краянами”

www.zik.com.ua  (скорочена версія) .

 Поділитися