MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зупинити військову агресію! Відкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людини

13.08.2008   

Конфлікт між Грузією та Російською Федерацією навколо самопроголошеної республіки Південна Осетія вже призвів до масових порушень прав людини. Під загрозою опинилися фундаментальні принципи суверенітету і територіальної цілісності будь-якої держави в регіоні, стабільність у всьому світі.

Ми не підтримуємо «конституційні заходи по наведенню миру та правопорядку» - спробу поновлення територіальної цілісності силовим шляхом, що була здійснена Грузією. Складні політичні проблеми слід вирішувати тільки мирним шляхом, як би важко це не було.

Росія стверджує, що вона почала військові дії, аби здійснити миротворчу місію: захистити громадян Росії в Південній Осетії, після того, як грузинські війська увійшли в Цхінвалі. Але в миротворчу місію ніяк не може входити бомбардування Грузії – і це при тому, що грузинські війська припинили вогонь. У понеділок ввечері російські війська вторглися на територію Грузії зі сторони Абхазії і, не зустрічаючи жодного супротиву, просунулися на 40 км і зайняли міста Гори, Зугдіді та Сенакі.

Ми рішуче засуджуємо військові дії проти Грузії на її території з боку Росії та вимагаємо від уряду Росії їх припинення. Ми також вимагаємо припинення нової шовіністичної антигрузинської кампанії всередині Росії.
Неминучими наслідками таких дії стане посилення антиросійських настроїв в світі. Невже Росія цього хоче?

Є всі підстави очікувати все більш масових порушень прав людини та основних свобод, негативних наслідків для миру та стабільності у всьому регіоні, якщо відсутність адекватної реакції зі сторони світової спільноти дозволить Росії продовжувати військові дії.

Ми закликаємо Раду Безпеки та Генеральну Асамблею ООН, Організацію з безпеки та співпраці в Європі, НАТО, Раду Європи, Європейський Союз та інші міжнародні інститути дати Росії однозначний сигнал, що світова спільнота не допустить такої невиправданої агресії.

Російські війська мають бути виведені з території Грузії та Південної Осетії за посередництвом міжнародних організацій та введення незалежних миротворчих сил.

Ми вважаємо також необхідним створення міжнародної комісії по вивченню подій в Південній Осетії та встановленню винних в загибелі мирних жителів.

12.08.2008
УГСПЛ

 Поділитися